Fra Ivan Marija Lotar: 'Osjetio sam Božji poziv'

Svoj život posvetiti vjeri i Bogu i odlučiti se na svećenički poziv za neke znači zaokrenuti svoj život. Kako izgleda taj trenutak odluke i kako je živjeti u samostanu ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska saznala je od mladog svestranog fratra Ivana Lotara.

Prije 50 godina, fratri su došli na ledinu u Galdovu i uz pomoć župljana osnovali župu Sv. Josipa radnika. Bila je ovo radnička četvrt u Sisku, ovdje su živjeli ljudi koji su radili u nekadašnjim tvornicama. Danas u samostanu župe sv. Josipa Radnika žive tri fratra konventualca. Fra Ivan Marija Lotar nedavno je stigao u župu sv. Josipa. Već osam godina živi u samostanu, a prošle godine imao je mladu misu: 'Nikad u životu nisam razmišljao o tome da bih bio svećenik. Prije odlaska u samostan imao sam djevojku. No nakon jede duhovne obnove odjednom sam dobio želju postati svećenik. Ne mogu to objasniti'.

Ta je odluka, kaže, šokirala sve njegove poznanike. Priznaje, kako je jedno vrijeme bio izgubljen, ali Bog mu je slao ljude koji su ga izveli na pravi put. 'Moram reći da u ovih 8 godina nikada nisam pomislio da sam pogriješio. Ovaj poziv, baš kao i brak, ima 'križeva' i propitkivanja. Ali to nikada ne traje dugo. Vidim plodove svojega rada i to me ispunjava.', dodaje Ivan. Ova župa sljedeće godine proslavit će 50 godina postojanja. Mladim fratrima u Galdovu cilj je privući što više vjernika. Neće to biti težak posao jer pozitivna energija, osmjeh i vjera u Boga lako prelaze na drugoga.