Dobitnici Emmy-ija: 'Saturday Night Live', 'Sluškinjina priča' i 'Big Little Lies'

Ovogodišnji dobitnici najuglednije američke televizijske nagrade Emmy, dodijeljene u nedjelju u Los Angelesu su kultna satirička emisija NBC-a 'Saturday Night Live', 'Sluškinjina priča' i 'Big Little Lies' (Velike male laži).

'Saturday Night Live' osvojio je četiri nagrade uključujući za žensku i mušku sporednu ulogu zahvaljujući uvjerljivim nastupima Kate McKinnon i Alec Baldwina koji su se rugali zadnjoj američkoj predsjedničkoj utrci imitiranjem Hillary Clinton i predsjednika Donalda Trumpa. McKinnon je tako osvojila drugi Emmy zaredom u toj kategoriji. Show je osvojio nagradu i za serije sa skečevima.

Baldwin je kazao kako su u tri godine prije nego što je uzeo ulogu u showu njegova supruga i on imali troje djece, no ne i tijekom nastupanja u 'Saturday Night Live' našalivši se da je stavljanje narančaste perike radi imitiranja Trumpa imalo kontracepcijski učinak.

Julia Louis-Dreyfus, koja je počela na 'Saturday Night Live', osvojila je svoj osmi Emmy za glavnu ulogu u humorističnoj seriji, ovaj puta u seriji 'Potpredsjednica' za koju je istu nagradu dobila šest puta. Ta je serija osvojila nagradu  u kategoriji najbolje komedije. Govoreći na pozornici kazališta Microsoft Louis-Dreyfus nazvala je svoju ulogu Seline Meyer 'ulogom života i avanturom čistog zadovoljstva'. Najavila je da nova sezona serije sadrži neka iznenađenja, ali da je tema predsjedničkog opoziva napuštena.

Velika pobjednica Emmy-ija bila je i serija 'Sluškinjina priča' televizije Hulu na temelju uspješnice Margaret Atwood o fundamentalističkoj kršćanskoj sekti. Osvojila je Emmy-ija u kategoriji dramske serije a Elizabeth Moss dobila je Emmyja za najbolju dramsku glumicu ulogom silovane zatočenice sekte.

Komičar Stephen Colbert koji je prvi puta vodio dodjelu šalio se na račun televizijske industrije poručivši dobitnicima da bi trebali zahvaliti svima 'koji su vam pomogli da dosegne ovo a posebno 'Igrama prijestolja' zbog toga što nisu ovdje'. Toj kultnoj seriji koja je prošle godine osvojila 12 Emmy-ija promaknuo je zadnji rok za prijave za Emmy.

Dobitnik nagrade za najboljeg dramskog glumca je Sterling K. Brown ('This Is Us'), a Donald Glover osvojio je nagradu kao najbolji humoristični glumac ('Atlanta').

Show nije imao politički naboj kao prošle godine kada se odvijao usred užarene kampanje za predsjedničke izbore ali je nekoliko strelica ipak pogodilo Trumpa. Gost iznenađenja bio je bivši glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer koji se pojavio na kraju uvodnog Colbertova monologa kazavši da će ovo biti 'najveći auditorij koji je svjedočio Emmy-iju i točka: Kako osobno tako i širom svijeta' što je aluzija na njegovo 'petljanje' s brojem ljudi koji su nazočili Trumpovoj inauguraciji.

Znanstveno-fantastični 'Westworld' HBO-a ostao je praznih ruku unatoč brojnim nominacijama i pozitivnim kritikama adaptacije sci-fi klasila iz 1970-ih.