Mjesto na koje i car ide pješice

Ima jedno mjesto koje posjećujemo svakoga dana, a na kojem i kraljevi idu pješice, no o njemu rijetko govorimo. Damir Carić, autor je knjige 'Dobri naši zahodi' u kojoj je istražio povijest zahoda na otoku Hvaru.

Otok je komadić kopna okružen morem i kao takav idealno mjesto za početak priče o našim, dobrim zahodima. 'Zahod je jedan ogroman civilizacijski pronalazak, možda i najveći u čovječanstvu. Među najvećima, sigurno. Do pojave zahoda u urbanim sredinama, jer u seoskim je bilo drugačije, umiralo se zbog nepostojanja zahoda. Mnogo više nego od svih ostalih bolesti.', ističe autor knjige. Novinar u mirovini, Damir Carić u knjizi je krenuo od sela Dol i prisjetio se svog djetinstva: 'Mi nismo imali zahod u školi. 'Muškići' su se snalazili kako su znali, a djevojčice je učiteljica vodila iza škole u tzv. Lučine masline. Kad je puhala bura ili je padala kiša, onda je učiteljica vodila učenice u svoj zahod - šjere meštre.

Danas je zahod šjere meštre sakrila smokva, a mi smo se spustili u grad Stari Grad koji leži na temeljima drevnog Farosa. Pomorskim i primorskim gradovima more je od davnina omogućilo vezu sa svijetom. Stari Faros je imao podzemne kanale, kao i Rim, međutim veliki gradovu poput Pariza ili Londona nisu poznavali rješenje ovog problema, koje je bilo osnovno pitanje čovjekovog opstanka. 'Ova knjiga pokazuje tragične ili barem bolne aspekte civilizacijske nazadnosti. To jest kuge, kolere koje su harale zbog neriješenog tog problema. Knjiga ima takvih sekvenci, anegdota, uspomena koje su katkad zbilja bolne, a katkad humoristične.', kaže akademik Tonko Maroević.

Gradeći svoj znameniti Tvrdalj Petar Hektorović je tik do ulaznih vrata smjestio javni zahod namijenjen svim prijateljima i putnicima. A na njemu stoji slavni natpis: 'Ako se poznaješ, zašto se oholiš.'  Ova knjiga riješava nas problema stida da govorimo o stvarima koje su ljudske.