Nova sezona Zagrebačke filharmonije

Ivo Pogorelić, Stefan Milenkovich, Stjepan Hauser, Emmanuel Pahud, Oliver Dragojević, Amira Medunjanin... samo su neka od eminentnih glazbenih imena koje će Zagrebačka filharmonija ugostiti u svojoj novoj sezoni.

Koncertnu sezonu Zagrebačka filharmonija otvorit će 21. rujna 2017. koncertom pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice, maestra Dmitrija Kitajenka. Snimka ovog koncerta rezultirat će jedinstvenim CD nosačem zvuka u izdanju najpoznatije izdavačke kuće za klasičnu glazbu, Oehms classic i biti trajni zapis te kruna dugogodišnje suradnje ovog dirigentskog velikana s orkestrom Zagrebačke filharmonije.

Redoviti ciklusi Zagrebačke filharmonije - Crveni i Plavi, ove sezone najavljuju neka uistinu svjetska glazbena imena. Stefan Milenkovich, nekadašnje violinističko čudo od djeteta, a danas najbolji svjetski violinist, bit će gost Crvenog ciklusa. Trubačica plahog skandinavskog izgleda, iznimne glazbene prodornosti i svjetske kvalitete Tine Thing Helseth senzacija je gdje god se pojavi, a u veljači vam se nudi  prilika da saznate i zašto.

Ljubitelji klavira u sezoni 2017./2018. također će doći na svoje. Koncert Ive Pogorelića s orkestrom Zagrebačke filharmonije uvijek je poseban doživljaj, osobito kad pijanistički genije izvodi - Chopina. Ruska pijanistica Anna Vinitskaya, korejka Yeol Eum Son, hrvatski pijanisti Martina Filjak i Bruno Vlahek koji svi redom pripadaju mladoj pijanističkoj eliti, predstavit će se zagrebačkoj publici.

Najbolji svjetski flautist današnjice Emmanuel Pahud uveličat će humanitarni Koncert za život u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja.
Koncertom s Oliverom Dragojevićem Zagrebačka filharmonija i ove će godine podržati humanitarnu akciju 'Pokaži ljubav' u suradnji s Rotary klubom Zagreb 1242.

U suradnji s kinom Europa, popularna FIL(M)HARMONIJA donosi vam nove (nijeme) filmske naslove. Zagrebačka Varšavska ulica u studenom i prosincu će (p)ostati Cvjetni centar kulture!

Nakon prošlogodišnjih nastupa u američkom Carnegie Hallu i prve kineske turneje, orkestar ne staje,  i u sezoni pred nama očekuju se mnogobrojna gostovanja. Koncerti u Beču i Klagenfurtu na rasporedu su u listopadu, a šlag na novogodišnju (sacher) tortu, osim tradicionalnim Filharmonijskim balom u Zagrebu,  stavit će koncertom pod ravnanjem šefa dirigenta Davida Danzmayra u Salzburgu, u samo novogodišnje jutro, i to treću godinu u nizu.

Uz redovne cikluse - Crveni i Plavi, 'stara novost' je OFF ciklus koji će ove sezone ponuditi vrhunske crossover koncerte i neke nove zanimljive projekte. Violončelist slavnog dua 2Cellos Stjepan Hauser održat će samostalni koncert sa Zagrebačkom filharmonijom te u velikom stilu otvoriti ovogodišnji OFF ciklus.

Amira Medunjanin, kraljica sevdaha koja je svojim glasom i stilom sevdah učinila popularnim od Amerike, preko Kine i  Japana do Australije, zagrebačkoj publici predstavit će sevdah u orkestralnom ruhu. Zagrebačka filharmonija u sklopu OFF ciklusa udružit će snage s Gradskim kazalištem Komedija i 2. ožujka 2018. predstaviti kultni mjuzikl Isus Krist Superstar i tako nakon niza godina vratiti na scenu ovo remekdjelo kultnoga broadwayskog maga Andrewa Lloyda Webbera.

Tu su i uvijek neobični i kreativni Matej Meštrović koji priprema glazbeno iznenađenje u povodu Kineske nove godine, kao i antologijska kantata Carmina burana Carla Orffa koja redovito puni dvorane. Svakako ne treba propustiti niti glazbeno putovanje kroz najveće animirane hitove Walta Disneyja: Pirate s Kariba, Kralja lavova, Frozen, Aladin i mnoge druge. A sve to, samo je dio brojnih glazbenih doživljaja zbog kojih ćete jednostavno morati 'Isključiti probleme', a 'Uključiti glazbu' - kako glasi i novi slogan ovogodišnjega OFF ciklusa.