U Tehničkom muzeju radionica "Pišem, brišem"

Nakon ljetne stanke, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u subotu 23, rujna, počinje novi ciklus radionica za djecu, a prva među njima je radionica pod nazivom "Pišem, brišem" na kojoj će se najmlađi posjetitelji muzeja moći upoznati s poviješću i razvojem tehnika pisanja.

Mali sudionici imat će priliku okušati se u pisanju perom i na starim pisaćim mašinama te u tiskanju teksta tiskarskim slovima. Djecu će u subotu od 10 do 11,30 sati kroz radionicu provesti glumica Aleksandra Naumov. Program je namijenjen djeci od 6 do 10 godina, broj sudionika je ograničen, a za radionicu je potrebno obavezno prijaviti se putem telefona 01/4881-643 ili na e-mail kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr. Na radionicama je obavezna prisutnost odrasle osobe u pratnji djeteta.

Iz Tehničkog muzeja izvijestili su i kako su pripremili zanimljivo natjecanje i da pobjednika očekuje nagrada."Znate li da su se knjige u Europi sve do sredine 15. stoljeća umnožavale prepisivanjem rukom? U starom vijeku taj su mukotrpan posao odrađivali posebno osposobljeni robovi, a u srednjem vijeku redovnici. Što mislite koliko im je vremena bilo potrebno da prepišu jednu knjigu? I to, pazite, bez električne energije i noćne rasvjete. Osim što je za prijepis knjiga bilo potrebno puno vremena, rukom ispisane knjige su bile jako skupe i dostupne samo najbogatijima. Većina stanovništva bila je nepismena. Izum tiskarskog stroja to je zauvijek promijenio", stoji u pozivu Tehničkog muzeja.

U jesenskom ciklusu radionica "Veliki izumi za male ljude", poznati glumci i djeca istražit će stalni postav muzeja i zabaviti se kroz dramske igre i radionice, neke od najpopularnijih tijekom ljetnog ciklusa bit će ponovljene, a posjetitelje čekaju i nove zanimljive teme te brojna iznenađenja. Autorice projekta su Anica Tomić i Kosjenka Laszlo Klemar. Autorica radionica "Dan i noć", "Padobranac" i "Zupčanici" je Katarina Ivanišin Kardum. Projekt je realiziran u suradnji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella.