Dani sela Luga i tradicionalni 'Paprikafest'

Dani sela Luga, u sklopu kojeg veliki broj posjetitelja privlači popularni 'Paprikafest' održat će se od 29. rujna do 1. listopada. Paprika fest, koji se održava u povodu Dana sela, pravo je mjesto na kojem se može pobliže upoznati s luškim ''crvenim zlatom'' i saznati koja je paprika najbolja.

Dan sela u Lugu se obilježavaju već desetljećima, a Paprika fest organizira se posljednje četiri godine. Najveći mjesni proizvođač godišnje proizvede više od 1,5 tona mljevene paprike. Luška je paprika proizvedena prema tradicionalnoj recepturi, bez industrijskih primjesa.

Za papriku je vezana i jedna mjesna legenda. Lužani pričaju kako je sredinom XVI. stoljeljeća u njihovo mjesto stigao poznati reformator, te počeo osnivanje reformatorskih općina. Turci, pod čijom je opsadom Lug bio, nisu naklono gledali na razvoj događaja pa su ga zarobili.  Budući da Lužani nisu imali novca kojim bi platili njegovu slobodu, Turcima su ponudili 100 kilograma mljevene paprike, što su oni objeručke prihvatili i zarobljenika oslobodili.