Spas za alpske supove

U talijanskoj pokrajini Friuli zovu ga grifonom i smatraju kraljem zraka, zbog golemih krila koja ga nose u nebo iznad najstrmijih planinskih vrhunaca, gdje živi životom usamljenika. 

Sup je ptica selica, a živi u Europi, na morskoj razini ili u Alpama. Strvinar je i hrani se lešinama drugih životinja. No njihove su populacije sve malobrojnije, među ostalim i zbog smanjenja izvora hrane. Vrlo je važna karika hranidbenoga lanca, pa je zato u Julijskoj krajini zaživio 'Projekt Supovi', kako bi te ptice ponovno napučile nebo. Dio je toga projekta i Park prirode jezera Cornino. To nije samo istraživački centar, nego i turistička atrakcija – jer ondje je najbrojnija kolonija supova u Italiji. 

Neki supovi svojom rutom povezuju dalmatinske otoke, Julijske Alpe i Srednju Europu. Tako sigurno navrate i do rođaka na otoku Cresu, koji također imaju status zaštićene vrste. Novinar Massimo Gobessi i snimatelj Alberto Luttman iz tršćanskog regionalnog sjedišta RAI imali su priliku zaviriti u najintimnije zakutke parka Cornino, sve do dobro čuvanih obiteljskih gdnijeza u kojima rastu dragocjeni ptići. Možete ih vidjeti i vi u reportaži koju su napravili za međunarodni magazin 'Alpe Dunav Jadran'