Predošćica - društvena povijest s ljubavlju

Malo mjesto koje gleda more i na istok i na zapad sa otoka Cresa, danas je gotovo pusto. Ali odiše svim obilježjima koje su mu stari stanovnici ugradili. Duguje to prošlosti – i jednom neobičnom djelu.

'Nije uobičajeno diplomski rad prevesti u knjigu ili monografiju, no uvijek postoje vrli izuzeci... 'Diplomski rad Mirne Kučić 'Društvena povijest Predošćice na otoku Cresu (1905. – 1945.) kroz nonin kaleidoskop: primjer istraživanja metodom usmene povijesti'... vrijedan je jednako za povijest kao i za etnologiju ili kulturologiju i folkloristiku', napisao je mentor prof. dr. sc. Darko Dukovski.

No nedugo nakon obrane rada 2014., Mirna je poginula u prometnoj nesreći. Njezine ideje i danas prenose nona Albina i mama Marica. Pridružuje im se urednik knjige Bruno Lončarić, govoreći: 'Ja sam uvjeren da ovo mjesto ima sve preduvjete za dobar život, uz sve svoje ekološke kvalitete i komponente i duhovna posvojenja i da to može biti jedno iznimno mjesto za jedan fini i zdravi život.'
Možda će se ostvariti i Mirnina želja da Predošćica postane mjesto koje će mnogi posjetitelji otkriti i zavoljeti. Priliku za to imate i vi, pogledate li reportažu Nebojše Stijačića, objavljenu u međunarodnom magazinu 'Alpe Dunav Jadran'.