Niti koje sreću znače

Nove, moderne tehnologije, htjeli to ili ne, mijenjaju naš način rada, razmišljanja i života uopće. Nerijetko poželimo usporiti i vratiti neka stara vremena kada su nam bake i majke uz tople peći plele rukavice i šalove.

Umirovljena profesorica matematike iz Zagreba, Višnja Wolf Kmetić svoje šalove izrađuje na skoro zaboravljen način - na tkalačkom stanu. Kupila ga je prije 15 godina od kolegice u školi i malo pomalo uz pomoć knjiga i brošura učila kako tkalački stan radi i koje sve čarolije može proizvesti: 'Kada sam prvu večer stavljala osnovu na taj tkalački stan vidjela sam da sam nešto krivo napravila. Cijelu noć sam razmišljala o tome. Shvatila sam da sam vunu stavila s krive strane. Ujutro sam to promijenila i uz pomoć prijteljice malo po malo napredovala'.

Danas ima posve drugačiji problem – ne može nabaviti vunu kakvu bi htjela. Vještine tkanja gđa Višnja prenosi na svoju nećakinju koja vodi brigu o tome da njezini šalovi dođu do kupaca. Već treću godinu svoje znanje i umijeće Višnja  Wolf Kmetić pokazuje u ljetnim dječjim radionicama u Novalji na Pagu. Lijepo je znati i vidjeti da se tradicija ne zaboravlja i da stari zanati opstaju. Veliku zaslugu za to ima Višnja Wolf Kmetić.