Upoznajte hrvatice - staru autohtononu pasminu kokoši

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, među ostalim, ima i dva jata kokoši hrvatica. Riječ je o staroj, autohtononoj pasmini, priznatoj još od 1917. godine. Iako bi se ove godine moglo obilježiti stotinu godina od kako je priznata kao nova pasmina, kokoši hrvatice, nažalost, sve se manje mogu vidjeti na okućnicama naših poljoprivrednih gospodarstava.

Studenti Visokoga gospodarskog učilišta znaju kako izgleda kokoš hrvatica i koje su njezine dobre strane. Svakodnevno se brinu o njima, a sami su im izgradili i gnijezda.

Posljednjih godina uzgojem kokoši hrvatica bavilo se nekoliko OPG-ova i braniteljskih udruga, ali je zbog manjih poticaja smanjeno i zanimanje za njihov uzgoj i širenje jata. Kokoši hrvatice i ovi živopisni pijetlići ipak će morati pričekati neka bolja vremena. Do tada se njima u Križevcima bave studenti.

Koka hrvatica je jako dobra nesilica,  na godinu snese oko 240 jaja, a i meso joj je kvalitetno. S hrvaticama se odlično slažu križevačke kukmice -  tek  nedavno priznata pasmina kokoši. Poželimo im samo da ove domaće pasmine prevladaju englesku, australsku i drugu perad, da  što prije nađu put do obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i u što većem broju kokodaču i kukuriču po njihovim okućnicama.