Dan europske baštine: Pustinja Blaca – kulturni krajolik

U povodu Dana europske baštine u Hrvatskoj koji se već tradicionalno obilježavaju tijekom rujna i listopada, državni tajnik Krešimir Partl svečano će otvoriti središnju izložbu Pustinja Blaca – kulturni krajolik u srijedu, 20. rujna u Gliptoteci HAZU, u Zagrebu.Ovom izložbom želi se predstaviti nekadašnji svećenički eremitorij Pustinje Blaca kojim se danas u suvremenim okolnostima, baš kao nekad, upravlja s visokom sviješću o nužnoj povezanosti čovjeka s prirodom. Budući da je ovogodišnja zajednička tema većine zemalja Vijeća Europe Baština i priroda: krajolik mogućnosti, upravo se stoga ovom izložbom otvaraju Dani europske baštine u Hrvatskoj.Temom se želi istaknuti potreba istraživanja raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje. Svojom sadržajnom i oblikovnom sveobuhvatnošću ona ujedno predstavlja prikladan uvod u Europsku godinu kulturne baštine, čijim će mnogobrojnim i raznovrsnim manifestacijama biti obilježena cijela 2018.

Hrvatski restauratorski zavod povodom obilježavanja Dana europske baštine 21. Rujna organizira  izložbu „Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana“ i predstavljanje projekta CLAUSTRA+ "Prekogranična destinacija zelenog i kulturnog turizma Claustra Alpium Iuliarum" (Interreg Slovenija-Hrvatska V-A), u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Više informacija o raznovrsnom programu možete pročitati u Publikaciji Dani europske baštine 2017. gdje su na jednom mjestu dostupni osnovni podatci o događajima: njihovoj lokaciji, datumu, vremenu održavanja kao i kratki opis njihova sadržaja.