Plavi tramvaj - jedan od simbola Grada Zagreba

U Zagrebu je tramvaj važno prijevozno sredstvo. Autentične plave boje, tijekom povijesti mijenjao je vrstu pogona i oblik. No funkcija mu je oduvijek ista - stanovnike i posjetitelje grada dovesti do željenog odredišta.

Osim brzine i točnosti, važna je i sigurnost te ugodna vožnja. Za to se brinu vozači tramvaja. Jedan od njih je i Dražen Bijelić. U ZET-u radi od 1993. Trebao je to biti privremeni posao, a postalo je životno zanimanje. U vožnji tramvaja osim putnika, uživa i on. No ljubav prema zagrebačkoj plavoj ljepotici nije stala samo na vožnji. Odlučio je pisati knjige o tramvajima: 'Prva knjiga izdana je 2009. Pod nazivom '101' – izdana je u povodu povlačenja najpoznatijeg tipa tramvajskih vozila. Knjiga opisuje cijeli životni vijek tog tramvaja. Spominju se i putnici i razne dogodovštine'.

Tramvaj je do 2008. gradom vozio više od pola stoljeća. Brojni građani pamte ga i s razglednica, ali i iz svakodnevnog života. Unatoč povremenim incidentima, može se reći da se u zagrebačkim tramvajima očuvala kultura ponašanja. Osvrnemo li se na prošlost, zagrebački tramvaji nadživjeli su i stoljeća i mijene i politike i ljude. Najstariji tramvaj koji je trenutačno sačuvan u ZET-u je onaj iz 1924. godine. U spremištu na Remizi uz stare tramvaje odmaraju se i oni novi, s klimatizacijskim sustavom i grijanjem. Bez jednih i drugih, život svih koji se voze bio bi nezamisliv.