Automobilom po jednoj od najopasnijih cesta u ovom dijelu Europe

Cesta je to za hrabre ili one s manjkom inteligencije, ali mi smo i jedno i drugo - rekli su za sljedeću reportažu naši avanturisti Martin Lukavečki i Ivica Grudiček kad su napravili reportažu od koje će vas uhvatiti vrtoglavica. Ovi potpuni planinarski amateri popeli su se automobilom po jednoj od najopasnijih cesta u ovom dijelu Europe - na Mangart.

Krenuli su iz Kranjske Gore prema Italiji, prošli Tarvisio, uživali u ledenjačkim jezerima s kristalno bistrom vodom te nastavili prema slovenskoj Trenti. Došli su do Julijskih alpa. Uz Triglav, vrh Mangart na gotovo 2700 metara izazov je istinskim planinarima. A zbog ceste koja se uspinje na 2072 metra, mamac je i za motorizirane horde. Na dva kotača doista je doživljaj, a oni su  krenuli automobilom. Pred njima je 12 kilometara upozorenja na svakome koraku.Nije lako. Brojne serpentine, ponori, pet tunela. Cestu su 1938. javnim radovima izgradili Talijani. Petsto graditelja, pedeset kovača - danonoćno je radilo i u dvije godine izgradilo inženjersko čudo.

Dan Briški  fotograf iz Ljubljane, rado je s njima podijelio svoja iskustva i znanje. Oni motorizirani, no on Mangart pokorava - pješice.  Avanturistima iz cijeloga svijeta životna je želja vidjeti cestu. Ona je pravi izazov i biciklistima. Od 1997. održava se i natjecanje, a pobjednik postaje kralj Mangarta. Nažalost, tijekom njihove putešestvije biciklista nije bilo. Ali zato ljubitelja američkih motora - napretek, jer se nedaleko u Austriji održava moto susret.
Sa sedla, dostupnog običnim smrtnicima, pogled na Mangart je veličanstven. Korak ste do vrha, a za uspon vam treba još dva sata. Pogled puca prema Dolomitima, austrijskom vrhu Grossglockneru.
 
Cesta je otvorena od svibnja do listopada, pitamo za nesreće - nitko se ne sjeća da ih je bilo.
U zavjetrini, podalje od puta, dobro je potražiti predah u koči - pivo i čaj 4 eura, a ni kranjske nisu skuplje od pet eura. I još ako vas posluži vrijeme kao nas - potpuni smiraj.

U ljetnim mjesecima na vrhu pasu ovce, pa domaći Mangart nazivaju i ovčjom planinom. U zimi snijega ima i do šest metara. Odvažite li se na uspon automobilom do Mangartskog sedla, najljepšom alpskom cestom u ovom dijelu svijeta - nećete požaliti. Za bojažljive cesta nije, ali za hrabre je avantura zajamčena.