Najbolje od novog hrvatskog slikarstva u HDLU

Bijenale slikarstva, čije će se četvrto izdanje održati od 20. rujna do 29. listopada u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, donosi ponajbolje od hrvatske slikarske scene - 48 umjetnika koji će se predstaviti sa stotinjak radova nastalih u protekle dvije godine.

Za izložbu se na natječaju prijavilo više od 160 autora, a Ocjenjivački sud - Tomislav Buntak, Željko Marciuš, Melinda Šefčić, Robert Šimrak i Josip Zanki odabrao je njih 38. Uvršteni su i radovi deset pozvanih umjetnika. "To je reprezentativan pregled onoga što se događa na hrvatskoj slikarskoj sceni uz zadnje dvije godine, napravili smo izbor od umjetnika mlađe generacije do akademika", rekao je Buntak u utorak na konferenciji za novinare. "S obzirom da Hrvatska ima više od stotinu slikara koji aktivno i ozbiljno rade mogli smo izabrati još autora, to pokazuje kako je ovakva izložba potrebna", dodao je.

Po njegovim riječima, bijenale nije tematska izložba, niti ima određeni koncept, no na zanimljiv način će široj publici pokazati kako izgleda aktualna scena kada se radovi niza odličnih autora postave jedan pored drugoga. Robert Šimrak, prošlogodišnji dobitnik Grand prixa, ističe kako su uvršteni radovi odabrani u izuzetnoj konkurenciji, a donose širok spektar različitih poetika, od figuracije do apstrakcije.


To su Grgur Akrap, Duga Bobanović, Viktor Daldon, Fedor Fischer, Darko Friščić, Martina Grlić, Duje Jurić, Ivana Jurić, Marija Koruga, Davor Krelja i Danica Franić (Heavenly Image Corporation), Koraljka Kovač, Ivica Malčić, Mitar Matić, Andrea Musa, Monika Meglić, Vida Meić, Marina Mesar, Goran Novaković, Pavle Pavlović, Lav Paripović, Lydia Patafta, Ivan Prerad, Ana Ratković Sobota, Domagoj Rogina, Mario Romoda, Damir Sobota, Miran Šabić, Stjepan Šandrk, Bojan Šumonja, Stipan Tadić, Ivana Tkalčić, Josip Tirić, Predrag Todorović, Nataša Vuković, Eugen Varzić, Matko Vekić, Marko Zeman. Među pozvanim umjetnicima su Spartak Dulić, Dalibor Jelavić, Zlatko Keser, Željko Kipke, Zoltan Novak, Igor Rončević, Đuro Seder, Robert Šimrak, Miro Vuco i Anabel Zanze.


Gostujuća izložba predstavlja suvremenu prašku scenu


Bijenale će tradicionalno ugostiti izložbu inozemnih autora kojom se, prema konceptu gostujućeg kustosa, predstavlja presjek slikarske scene jednog europskog grada - ove je godine to Prag. Radove za izložbu "Extended Painting Prag", odabrao je Marek Schovanek koji kaže kako je praška scena posljednjih godina sve jača, postoji tržište i galerije. Za zagrebačku izložbu nije želio samo reproducirati trenutni status slikarstva u Pragu, već ju je osmislio nekonvencionalno, izvan granica medija, oslobođeno konvencija, praksi i institucija, a u dijalogu s prostorom Meštrovićeva paviljona.


"To se predstavljanje može interpretirati kao mali leksikon inovacija u slikarskoj praksi, a uključuje već poznate umjetnike i one koji tek dolaze", ocijenio je.


Izloženi su radovi, među ostalima, Jiříja Davida, koji je prije dvije godine predstavljao Češku na Venecijanskom bijenalu, Jirija Cernickog, jednog od najboljih nadolazećih umjetnika Krištofa Kintee te Dana Trantine i Petera Sadofskog, Pavela Formana i Ivane Štenclove koji su stvarani u paru.


Josip Zanki, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika, je podsjetio kako se još od početka bijenala nastojalo napraviti izložbu međunarodnom i predstaviti scene pojedinih gradova kao mjesta određenih umjetničkih stremljenja.


U sklopu izložbe "I am Berliner" kustos Mark Gisbourne je 2011. predstavio je hrvatskoj publici recentnu suvremenu likovnu scenu iz Berlina, dvije godine kasnije postavljena je izložba "Vienna calling" u suradnji s kustosicom Theresiom Hauenfels, a 2015. izložba iz Poljske, "Exporting Gdansk" kustosice Katarzyne Kosmala. Potonja je rezultirala suradnjom s Nacionalnim Muzejom Gdansk i međunarodnom razmjenom, odnosno izložbom selekcije hrvatskih i poljskih umjetnika 2016. u Nacionalnom Muzeju Gdansk.


Anonimni filantrop nagrađuje mlade umjetnike


Ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka je najavila da će se, kao početak decentralizacije mjesta održavanja Bijenala slikarstva i otvaranja široj publici, dio izložbe predstaviti u ožujku i travnju u Gradskom muzeju Varaždin, a već se dogovaraju slična gostovanja za peto izdanje bijenala u Osijeku i Dubrovniku.


Suradnja je ostvarena i sa zagrebačkom Modernom galerijom, gdje će se od 3. listopada do 5. studenog održati samostalna izložba istaknutog slikara Slavka Šohaja, kako bi revalorizirala vrijednost i utjecaj starih majstora slikarstva na današnje stvaralaštvo, napomenula je.


Generalni sponzor Bijenala, Hrvatska poštanska banka, omogućio j
e novčane nagrade - 15 tisuća kuna za Grand Prix i deset tisuća kuna za najboljeg mladog umjetnika. Andabaka je izvijestila i da će, na inicijativu anonimnog filantropa, potaknutog opusom prerano preminule umjetnice Ive Vraneković, mladi umjetnici imati priliku dobiti i novčanu Nagradu Nagrada Iva Vraneković umjetnik umjetniku, popraćenu nagradnom izložbom u Galeriji 3.14. Proglašenje i dodjela nagrada, uz promociju kataloga održat će se u završnom tjednu ovogodišnjeg Bijenala.