Bez velikih odricanja nema ni vrhunskih uspjeha

Helena Vuković iz Samobora i Lara Cvjetko iz Zagreba ovu će godinu pamtiti po osvajanju zlatnih medalja u judu. Helena je u Čileu postala najbolja kadetska judašica svijeta, dok je Lara u Litvi dobila priznanje najbolje europske kadetkinje. Ekipa Dobrog jutra posjetila ih je na jednom njihovom treningu.

Helena i Lara judo treniraju od malena. Ove gimnazijalke uspješno usklađuju svoje obveze, a zahtjevni treninzi, među ostalim, pomažu im i u jačanju samopouzdanja. Lara trenira od pete godine, dok je Helenu sestra odvela na trening kad je imala šest godina. 'Za vrhunsko bavljenje judom na razini na kojoj su trenutno Lara i Helena ili za vrhunskog seniorskog judaša, potrebno je puno odricanja. To je kontinuirani rad koji traje 10 do 15 godina. To je svakodnevno odricanje.', ističe trener Matija Frlić.

'Potrebno je uskladiti školske obveze s treninzima i natjecanjima. Često smo vikendima na turnirima. Nemam skoro niti jednu slobodnu večer, ne mogu izaći s prijateljima jer ujutro moram na trening', objašnjava Lara. 'Čar juda je to što je nepredvidljiv sport. Naporno treniramo i treningom se može puno postići, ali kad se dođe na natjecanje nikad nije sigurno tko će pobijediti.', dodaje Helena.  Pobijedile su one puno puta, a iako još nemaju 18 godina mogu se pohvaliti velikim titulama. Obje su nedavno osvojile zlatne medalje. No najveći su im san, kao i većini sportaša, Olimpijske igre.