Što čitati: roman o tragičnoj priči o djetinjstvu ili o grupi otuđenih mladića na pragu odraslog života

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Današnja preporuka vodi u nas u pomalo mračan ambijent Madrida i otkriva nam strahove četiri mladića u mađarskoj provinciji za vrijeme Prvog svjetskog rata.


Rosa Montero - Lijep i mračan


Rosa Montero
, španjolska novinarka i književnica, surađivala je s nezavisnim kazališnim skupinama. Za svoj novinarski rad dobila je nekoliko uglednih nagrada, pisala je i scenarije za nacionalnu televiziju. Uz desetak knjiga eseja objavila je više knjiga proze, među ostalima 'Ljubavnici i neprijatelji' i 'Luđakinja u nama' koji su prevedeni na hrvatski.

Roman 'Lijep i mračan' priča je o ružnoj i surovoj strani života zaodjenuta u ruho bajke, odnosno posjeduje fantastični i mitski okvir. Napisan je 1993. i spada u ranije autoričine romane. Napisan je iz perspektive neimenovane djevojčice koju jednog jutra, nakon godina provedenih u sirotištu, preuzima strina i odvodi je k sebi da izgubljeni identitet potraži u suživotu s članovima svoje šire obitelji. Tu skupinu ekscentričnih likova - koje će zajedno s čitateljem djevojčica i sama tek malo-pomalo upoznavati - osim rastresene strine, bivše ljepotice uhvaćene u zamku lošeg braka, čine: stric, grubijan koji se bavi mutnim poslovima; bratić, dječak koji inteligencijom nastoji probiti svoj put do sigurnog kutka u okrutnom svijetu; njezina baka, iskusna i mudra, ali naizgled hladna starica, s kojom djevojčica uspostavlja poseban odnos; i čudesna patuljica, žena u vlasti riječi i priče, koja u romanu otvara vrata egzotičnoga i magičnoga.

Pozornica radnje je prljavi i bezobzirni marginalni gradski ambijent koji služi kao scenografija čarobnoj, ali tragičnoj priči o djetinjstvu. Opisuje se i madridska sirotinjska četvrt, marginalni i kriminalni milje kojem pripadaju i članovi obitelji glavne junakinje, premda ona toga nije svjesna. Čitatelj će, zaranjajući u njega i motreći očima djevojčice, i sam polako otkrivati sve zagonetke koje mu je autorica pripremila u ovom savršeno strukturiranom i stilski sjajno izvedenom romanu.

U romanu se realistični opisi svijeta i hvatanja ukoštac s društvenom nepravdom miješaju s fantastičnim svjetovima. Mješavina neuljepšanoga socijalnog realizma, egzistencijalističkog usmjerenja te tajnovitoga, magičnog straha kojim je prožeto opisivanje nepoznatoga. Iz pripovjedne perspektive djevojčice koja širom otvorenih očiju upoznaje život, postupno spoznajući da je on u jednakoj mjeri ispunjen čarolijom i strahom, ljepotom i okrutnošću, čitatelj biva uvučen u svijest jedne jedinstvene curice. Kombinirajući bajkovitost i grubost autorica upozorava na nepravednost životne zbilje i dokazuje svu raskoš svoga spisateljskog talenta, ali i sposobnost uranjanja u skrivene kutke čovjekove duše.


Sándor Márai - Buntovnici


Sándor Márai bio je mađarski pisac i novinar. Autor 46 djela, od kojih je u hrvatskom prijevodu možda najpoznatije 'Kad svijeće dogore', roman prožet nostalgijom za iščezlim multikulturalnim društvom propale Monarhije. Kao protivnik komunističkog režima trajno napušta Mađarsku, piše na mađarskom, no objava njegovih djela u Mađarskoj je bila zabranjena. Njegova poezija, romani i dnevnici objavljeni su tek posmrtno i u narednim desetljećima otkriveni i cijenjeni od kritike i publike postali su dijelom europskog književnog kanona dvadesetoga stoljeća.

S ovim prvijencem prožetim autobiografskim elementima Sándor Márai je u dobi od 29 godina iznenada postao poznat. Mjesto radnje je gradić u mađarskoj provinciji 1918. godine, vrijeme Prvi svjetski rat. Priča o grupi otuđenih mladića na pragu odraslog života. U ljeto 1918. godine četiri mladića žive u gradu u kojem uglavnom nema muškaraca jer se svi bore na frontu. Oni znaju da će i njih uskoro poslati u rat, a u posljednjim tjednima slobode ispoljavaju frustracije i strahove u seriji subverzivnih igara i sitnih krađa. U trenutku kad privuku pažnju putujućeg glumca, stranca koji je došao u gradu, njihove igre i životi krenut će smjerom koji nisu mogli predvidjeti i ne mogu ga kontrolirati.