Festival letećih gitara od 13. do 15. listopada u Varaždinu

Drugi Festival letećih gitara održat će se u Varaždinu od 13. do 15. listopada, najavljeno je na konferenciji za novinare.¸

Cilj festivala je promovirati Varaždinsku županiju i Varaždin kao gitarsku prijestolnicu svijeta, dovesti što više izvođača, a u planu je i stvaranje Hall of Fame, naše kuće slavnih gitarista inovatora, rekla je Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije, organizatora festivala, te dodala da Varaždin i varaždinski kraj imaju gitarističku tradiciju kao izvrstan razlog da ugoste istaknute glazbenike i svjetske inovatore gitare.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu na početku festivala nastupit će američki ljevoruki blues-rock gitarist Eric Gales, dan kasnije Yogi Lonich, Robert Vnuk & Friends te Zack Dust i Jura Geci, a posljednjeg dana The Farpoint Station, Ratko Zjaca & ZZ Quartet te legende pod nazivom United Flying Guitar Forces.

Miroslav Ambruš Kiš iz konzultantskog tima manifestacije najavio je dvije novosti na Festivalu letećih gitara nastup varaždinskih gitarista i nastup legendi. Varaždin Flying Guitars Squad je prirodni impuls varaždinskih odličnih muzičara da stoje na istoj pozornici na kojoj stoje velikani, da se s njima uspoređuju. To je bitan moment za razvoj i dizanje scene, da bude prepoznata u Hrvatskoj i šire. Flying Guitar Forces United je zapravo bend od gitarskih legendi ponajprije iz bivše Jugoslavije, koje polako nestaju. U budućnosti želimo dovesti i druge legende koje nisu imale šansu da ih čuju na Zapadu, mađarske, poljske, grčke, ruske bendove, rekao je Kiš. Varaždinski glazbenik i član organizacijskog tima Jura Geci dodao je da festival puno znači mladim glazbenicima. To je poticaj da se razvije scena, da privučemo sve koje interesira gitara i takva glazba. To je nužno za razvoj scene koja baš i nije u najboljem stanju u posljednje vrijeme, kazao je Geci.

Uz nekoliko radionica na 2. Festivalu letećih gitara u Varaždinu premijerno će biti prikazan dokumentarni film Igora Modrića "Črni Kastavec" o gitaristu Jerryju Ricksu te će biti postavljena izložba "Ekskluzivnih 24 sata Boba Dylana". Varaždin je sudbonosno vezan uz Boba Dylana. 2008. je održao legendarni koncert u Varaždinu, prošle smo godine na prvom festivalu vidjeli njegove portrete svjetskih glazbenika. Ove godine imat ćemo njegove radove, intimnu korespondenciju, crtačke pokuse i skice, sve ono što nismo navikli vidjeti ili čuti, intimnu stranu Boba Dylana, najavio je ravnatelj Galerijskog centra Varaždin Ivan Mesek.