Počinje Festival čipke u Lepoglavi

U Lepoglavi se sutra otvara 21. Festival čipke. Tema ovogodišnjeg festivala je 'Baština europskih čipkarskih škola'. Tu će baštinu i tradiciju, osim hrvatskih, predstaviti škole i institucije iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Mađarske, Italije, Poljske, Slovenije i po prvi puta Bugarske. Zemlja partner je Savezna Republika Njemačka čije će čipkarstvo predstaviti dvije ugledne čipkarske institucije.

Iako se na Festivalu mogu pogledati bogati čipkarski radovi iz raznih europskih zemalja, posjetiteljima su uvijek posebno atraktivni domaći radovi iz hrvatskih izvornih čipkarskih središta, kao što su uz samu Lepoglavu još i Pag, Sv. Marija i Hvar.

Lepoglava priprema posebnu izložbu 'Baština lepoglavske čipkarske škole'. U sklopu festivala održavaju se i radionice za izradu čipke te sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Pozornost javnosti zasigurno će privući nešto drugačija, ali također zanimljiva, haljina s lepoglavskom čipkom kao glavnim modnim motivom. Haljina će biti izrađena u okviru projekta 'Be unique within Europe', u kojem zajedno s još sedam partnera iz sedam europskih zemalja - Slovenijom, Velikom Britanijom, Belgijom, Estonijom, Švedskom, Španjolskom i Maltom, sudjeluje udruga Ekomuzej Lepoglava.

Festival su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavile Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave, čipkarica Štefica Špiljak te dvije učenice koje u školskoj zadruzi uče izrađivati lepoglavsku čipku. Razgovor s njima pogledajte u videu, a cijeli program na službenoj stranici festivala.