Glazbeni vremeplov - knjiga Siniše Škarice o Jugotonu

Vodimo vas na mali glazbeni vremeplov uz već pomalo zaboravljene rekvizite - gramofon i njegove ploče. A sve kroz priču o najznačajnijoj diskografskoj kući na ovim prostorima, sažetu u trilogiju "Tvornica Glazbe - Priče iz Dubrave", autora Siniše Škarice. Tek je prvi njezin dio ugledao svjetlo dana, ali dovoljno za podsjetnik na nezaboravna vremena.

Hrvatska glazba i diskografska industrija, barem za razdoblje od 1947. do 1969. Godine dobile su napokon relevantni pisani dokument o svojoj važnosti, koja u svemu prelazi hrvatske granice. Jugoton je imao 60 posto diskografske proizvodnje u bivšoj državi. Siniša Škarica kao autor i Croatia Records kao izdavač objavili su knjigu "Tvornica glazbe - Priče iz Dubrave", s brojnim iustracijama na čak 422 stranice.

Knjiga je isprepletena leksikografskim, ekonomskim, industrijskim i artističkim podacima o povijesti stvaranja velike diskografske kuće koja je itekako pridonijela da Zagreb postane domaća i  i svjetska glazbena metropola.

Priča započinje 1. srpnja 1947. i krajem te godine počela je renesansa i jedan procvat popularne kulture u nas. Između 1947. i 1969. udareni su temelji onoga najvažnijega što će se zbivati u hrvatskom popu i rocku nakon toga. Jugoton je bila i ostala najveća u predvodnica u diskografiji. Jugoton je začetnik diskografije i moderne pop glazbe u nas,  kaže autor Škarica.

Toga su bili svjesni i ugledni svjetski diskografi iz londonskoga EMI-ja te su Tvornicu glazbe u zagrebačkoj Dubravi poslovno posjetili već 1967. godine. Nakon toga počelo je s izdavanjem Beatlesa i ostalih velikana u nas. Nisu nam ih više trebali očevi donositi iz inozemstva. I dok je prvi dio Tvornice glazbe pred nama, Siniša Škarica najavljuje njezinu trilogiju.