Što je kazalište Trešnja pripremilo u novoj sezoni

Novu kazališnu sezonu u Trešnji obilježit će naslovi temeljeni na klasičnim bajkama i pričama za djecu i mlade - tri premijere i jedna obnova mjuzikla za najmlađe. Prva premijera u sezoni je 'Snježna kraljica' Hansa Christiana Andersena, koja vodi djecu u začarani ledeni svijet.

Ovaj klasik svjetske književnosti za djecu režirat će Paolo Tišljarić, a premijera je najavljena za 27. listopada. Predstava će okupiti većinu Trešnjinog ansambla, a naslovnu ulogu utjelovit će glumica Senka Bulić, nekad članica ansambla ovoga kazališta. Snježna kraljica je suvremena adaptacija poznate hrvatske spisateljice Lade Kaštelan.

Prosinac će obilježiti premijera božićne predstave 'Maša i Božić', autorice Sanje Pilić. Riječ je o predstavi koju mogu pogledati djeca već od tri godine starosti, a simpatična Maša protagonistica je mnogih priča Sanje Pilić.

Za travanj je u planu posljednja premijera u sezoni, 'Tajna dvorca strave' Alfreda Hitchcocka u režiji Nine Kleflin, koja se raduje ponovnoj suradnji s Trešnjom. Predstavu je najavila kao intrigantnu priču koja će djecu potaknuti na kritičko promišljanje. Radnja predstave zbiva se u sedamdesetima godinama, a glavni protagonisti su trojica dječaka koji sebe nazivaju detektivima.

Osim spomenutih premijera, Trešnja najavljuje i obnovu velike uspješnice za djecu, mjuzikl 'I opet...Miffy' namijenjen najmlađoj kazališnoj publici. Predstava je nastavak dječjeg mjuzikla Miffy koji je nastao prema istoimenim slikovnicama nizozemske ikone književnosti za djecu Dicka Brune. Predstavu je osmislio nizozemski redatelj, glumac, pisac i producent Bruun Kuijt.

Bajke su uvijek rado gledane jer na jednostavan način gledatelja uvode u svijet čarolija, začaranih mjesta i čudesnih stvorenja. U njima se pripovijeda o svim ljudskim osobinama, a neiscrpna tema su ljubav i prijateljstvo. U bajci Hansa Christiana Andersena objavljenoj davne 1845. godine prijateljska ljubav u prvom je planu. Bajka je od objavljivanja do danas doživjela velik broj kazališnih i filmskih adaptacija. Ova predstava je suvremena adaptacija velike hrvatske spisateljice Lade Kaštelan.

Djevojčica Gerda spremna je sve učiniti kako bi pronašla svoga prijatelja Kaia, koji je netragom nestao. Prolazi brda i doline kako bi stigla do Snježnog kraljevstva i svoga prijatelja, kojega je začarala Snježna kraljica. Spašava Kaia od zle kraljice i vraća ga kući. Ova hrabra djevojčica suprotstavila se Snježnoj kraljici i dokazala da prijateljstvo može biti neraskidivo i trajati do kraja života.