Poklečki Stošić: Većina djela na izložbi "Strasti stvaranja" nikad izlagana u Hrvatskoj

Velika međunarodna izložba obilježit će i novu izložbenu sezonu Umjetničkog paviljona u Zagrebu - nakon Miroa, Rodina i Giacomettija, u tom će se reprezentativnom izložbenom prostoru 5. listopada otvoriti izložba "Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght".


"Većina radova na izložbi dosad nikada nisu bili viđeni u Hrvatskoj, pa me naročito zanima kakav će imati odjek u javnosti, struci i medijima", rekla je Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona u razgovoru za Hinu. Izložit će se više od šezdeset djela 25 umjetnika, nekih od najvećih imena povijesti umjetnosti 20. stoljeća, Georgesa Braquea, Marca Chagalla, Alexandera Caldera, Joana Miróa, Balthusa, Pierrea Alechinskya, Pola Burya, Erróa, Sama Francisa, Ellsworth Kellya, Barbare Hepword, Paula Jenkinsa, Konrada Klaphecka.

Poklečki Stošić, koja je s direktorom Fondacije Maeght, Olivierom Kaeppelinom kao autorica i kustosica izložbe birala radove, kaže kako je za Umjetnički paviljon već postalo uobičajeno raditi tako velike izložbe. "Sami dogovaramo svoje izložbe, pa je i 'Strast stvaranja' producirana isključivo za Umjetnički paviljon koji joj je prva i posljednja postaja, a po završetku se vraća u fundaciju", istaknula je. Po njezinim riječima, ta je izložba dobra prilika da se, na jednome mjestu, istovremeno vide djela vodećih umjetnika 20. stoljeća, od predstavnika kubizma, ekspresionizma, apstraktne umjetnosti i fantastične umjetnosti do zagovornika različitih umjetničkih pravaca modernizma 20. stoljeća.Ne otkrivajući detalje najavila je neočekivan i zanimljv likovni postav izložbe. "Nadam se da će svidjeti posjetiteljima, ali i da ćemo tom izložbom Zagreb i Hrvatsku još više učvrstiti na likovnoj karti Europe", ustvrdila je Poklečki Stošić. Ukupno će se izložiti 64 slika, skulptura, litografija i grafika, crteža te bibliografskih djela, ponajboljih djela iz zbirke Fundacije Marguerite i Aimé Maeght, jedne od globalno važnih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, smještene u blizini Nice.

Poklečki kao posebno zanimljiva izdvaja čak dvadesetak djela slavnog francuskog slikara i kipara Georgesa Braquea, jednog od ključnih protagonista umjetnosti 20. stoljeća čija izložba nikada nije bila postavljena u Hrvatskoj i susjedstvu, a u Zagrebu će biti zastupljen sa skulpturama, reljefima i crtežima. Među onima koje se također na ovim prostorima rijetko moglo naići su i američki umjetnici. "Naročito nas veseli što će nam doći i nekoliko izuzetnih američkih umjetnika koji su globalno važni i što će posjetitelji imati priliku prvi put vidjeti i otkriti Alexandera Caldera, Sama Francisa, Ellsworth Kellya i Paula Jenkinsa", istaknula je.

Promidžbena kampanja ponovno je usmjerena na regiju. "Ponovno pokrivamo cijelo područje, Sloveniju, Srbiju, BiH, dio Italije i Austrije, nastavljamo s utabanim kanalima koji su nam ranije doveli puno posjetitelja - na Giacomettiju ih je bilo više od 42 tisuće", naglasila je ravnateljica. Izložba "Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght", bit će otvorena do 14. siječnja iduće godine.