Prva gimnazija u Zagrebu prva će svoje učenike učiti o financijskoj pismenosti

Prva gimnazija u Zagrebu, prva je škola koja će svoje učenike učiti o financijskoj pismenosti. Program je osmislila udruga 'Štedopis' koja je za te potreba izdala i besplatan udžbenik 'Moj novac, moja budućnost'.

Grupa od 15-ak učenika prvog razreda ove godine će, jedan sat tjedno, učiti kako upravljati svojim novcem, pametno ulagati, štedjeti više, Nudimo mogućnost učenicima da nauče neke osnovne pojmove koji su potrebni svakom građaninu ako ga smatramo financijskim pismenim. Znači, ono elementarno što je potrebno svakom tko u današnjem svijetu stupa u bilo kakve poslovne transakcije i ima svoj račun, uzima kredit ili nešto slično, istaknula je ravnateljica gimnazije Dunja Marušić Brezetić.

Program nastave osmislili su članovi udruge 'Štedopis' čija predsjednica Marina Ralašić objašnjava razlog ovakvog projekta. U razgovoru s mladima shvatili smo da oni ne znaju niti osnovna pitanja o financijama, poput: Koja je razlika između debitne i kreditne kartice?; Kako štedjeti?; Kako voditi osobni proračun?; Čemu služi osiguranje?; Da li je bolje kupiti, kad se jednog dana osamostale, novi stan ili unajmiti?; Što su to kamate? Tu ima toliko pitanja, naglasila je.

Udruga je izdala i besplatan udžbenik 'Moj novac, moja budućnost' koji je podjeljen u četiri cjeline: Zaštita potrošača, Novac, Financijske institucije i financijski proizvodi te Planiranje osobnih financija.

Za sada je financijska pismenost fakultativni predmet, a inicijatori njegova uvođenja u školu nadaju se da će iduće godine postati izborni jer je, tvrde, interes velik, a predmet prijeko potreban.