Velški autor Llyr Gwyn Lewis i Asja Bakić u Booksi

Zagrebački književni klub Booksa danas će ugostiti velškog autora Llyra Gwyna Lewisa s kojim će u sklopu programa Zagreb Reads Europe zajednički nastupiti spisateljica, pjesnikinja, prevoditeljica i blogerica Asja Bakić.

Kako se ističe u najavi, riječ je o dvoje autora proglašenim Novim glasovima Europe (New Voices from Europe) za 2017. godinu, odnosno dvoje su od ukupno deset novih najzanimljivijih književnih europskih glasova prema međunarodnoj književnoj platformi Literature Across Frontiers.

Llyr Gwyn Lewis
piše poeziju i prozu, doktorirao je na temu rada T. Gwynna Jonesa i Williama Butlera Yeatsa i dobio nekoliko nagrada za svoje pisanje. Asja Bakić objavila je knjigu pjesama "Može i kaktus, samo neka bode" i zbirku kratkih priča "Mars". Obje su knjige prevedene na nekoliko stranih jezika, a Asja također piše i blog "U carstvu melanholije", te je jedna od urednica feminističkog web portala Muf.

Osim o njihovom pjesničkom radu, voditelj Tomislav Augustinčić s gostima će porazgovarati o iskustvu sudjelovanja na različitim književnim festivalima i u međunarodnim književnim projektima, o tome što za njih znači biti novi glas, europski glas i europski autor/ica.

Razgovarat će se i o političnosti jezika i političnosti tema, odnosno općenito o političnosti u suvremenoj književnosti. Kako večer ne bi završila s temom politike, Llr i Asja pročitat će i nekoliko svojih pjesama. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, bez prijevoda.

Zagreb Reads Europe dio je projekta Literary Europe Live u kojem sudjeluje udruga Kulturtreger/Klub Booksa, a kojeg vodi velška književna platforma Literature Across Frontiers i financijski podržava EU fond Kreativna Europa.