Uključite se u Europski tjedan sporta

Europski tjedan sporta počinje ovog vikenda na Jarunu u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport. Riječ je o manifestaciji rekreativno-edukativnog karaktera u kojoj će građani moći saznati više o sportu i zdravom načinu života.

Sport i tjelesne aktivnosti znatno pridonose dobrobiti zdravlja građana, međutim razina tjelesne aktivnosti Hrvata je znatno ispod prosjeka. Tako tvrde iz Središnjeg državnog ureda za sport koji Europskim tjednom sporta želi potaknuti građane na rekreaciju i aktivno bavljenje sportom.  Najavljujući Europski tjedan sporta, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za sport, Janica Kostelić istaknula je kako je potrebno pronaći vrijeme za sebe uslijed hektičnog i stresnog života. Sport ide svima nama u svrhu zdravlja, on je prevencija negativnih stvari koje dobivamo kao posljedica negativnog načina života koji vodimo, dodala je.

U projekt su uključene mnoge osobe iz svijeta sporta, a jedna od njih je i paraolimpijka Sandra Paović. Riječi podrške uputila je osobama s invaliditetom pozvavši ih na aktivno sudjelovanje u sportskim aktivnostima. Nemojte se bojati, probajte, uključite se i zdravo živite, istaknula je. Europski tjedan sporta će se, osim u našem gradu, održati i u drugim hrvatskim gradovima gdje će nadajmo se uspjeti utjecati na loše navike građana i životni vijek učiniti zdravijim i dužim.

Svrha ovog projekta jest učinkovito odgovoriti na neposredne izazove uspješnoj provedbi načela EU-a u području športa, te promicanje Europskog tjedna sporta. Kroz ovaj projekt aktivno ćemo promicati EU ideje poput Erasmus + Programskog vodiča, EU smjernica za tjelesne aktivnosti, EU strategije za osobe s invaliditetom, razvoj europske dimenzije u športu i drugih. Tijekom cijeloga Europskog tjedna sporta športski i fitness klubovi, centri, udruge i ostali dionici organizirat će događanja i dane otvorenih vrata.

Cilj projekta Europskog tjedna sporta je podići svijest o važnosti športa i tjelesne aktivnosti u Hrvatskoj i utjecati na stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem športu, jer šport i tjelesne aktivnosti moraju biti dostupni svima. Potvrdile su to u Dobrom jutru gošće Janica Kostelić, državna tajnica za šport  i dr. sc. Martina Jeričević, voditeljica Službe za šport djece i mladih, lokalni šport i stručne kadrove, Središnji državni ured za šport.