Banksy je opet ukrao show

Slavni kontroverzni i neuhvatljivi ulični umjetnik Banksy opet je ukrao show. Jer uoči službenog početka velike izložbe američkog umjetnika Jean-Michela Basquiata u lonodnskoj galeriji Barbican, upravo su u susjedsvu, pod jednim podvožnjakom, niknula dva nova grafita kojima Banksy odaje počast svom velikom uzoru.

Ali, na neki se način izruguje i organizatorima izložbe. "Galerija Barbican rado briše grafite s okolnih zidova", komentirao je na svom Instagram profilu i time potvrdio autorstvo radova.

Banksy je najpoznatiji nepoznati ulični umjetnik na svijetu, čiji je identitet već dugi niz godina velika enigma, ali pretpostavlja se da je rođen u Bristolu u Engleskoj, oko 1974. godine. Kao umjetnik postao je poznat javnosti 1990. godine. Izjavio je kako je na njegov rad najviše utjecao 3D, ulični umjetnik koji je osnovao legendarnu trip hop i electro grupu Massive Attack. 3D ili Robert Del Naja, bio je član underground umjetničkog kolektiva The Wild Bunch, a britanskoj javnosti je poznat kao jedan od prvih grafitera iz Bristola te ga se smatra pionirom šablonskih grafita.

Brojni radovi tajanstvenog umjetnika diljem svijeta su vandalizirani ili su ih prebojali njegovi rivali. No, istodobno raste i svijest o umjetničkoj vrijednosti njegovih radova.

I dok grafiti još nisu obrisani,  oduševljena publika ne gubi vrijeme...