Google kupuje poslovanje s pametnim telefonima tajvanskog HTC-a

Google je objavio da će za akviziciju poslovanja s pametnim telefonima tajvanskog HTC-a, koji razvija i Googleov pametni telefon Pixel, platiti 1,1 milijardu dolara u gotovini, što je najnoviji iskorak te američke IT tvrtke u proizvodnju hardvera.

"Za Google, taj sporazum dodatno pojačava predanost pametnim telefonima i cjelokupnom ulaganju u rastuće hardversko poslovanje", stoji u izjavi Googlea, koji je dio kompanije Alphabet. Sporazumom će Google dobiti i neekskluzivnu licencu za HTC-ovo intelektualno vlasništvo. Preostalo poslovanje tajvanske tvrtke s pametnim telefonima nastavit će s radom. HTC je duže vrijeme partner Googlea, a neki analitičari procjenjuju da Pixel pametni telefoni čine 20 posto ukupnih HTC-ovih isporuka pametnih telefona.

Infografika - Sporazum Google - HTC

No, tajvanska kompanija, koja je svojevremeno na globalnom tržištu prodavala gotovo 10 posto pametnih telefona, uvidjela je da joj tržišni udio oštro pada uslijed snažne konkurencije Applea, Samsunga i kineskih kompanija. HTC-ov udio na tržištu pametnih telefona na globalnoj razini prošle godine je pao na 0,9 posto, u odnosu na vrhunac koji je 2011. iznosio 8,8 posto, pokazuju podaci analitičke tvrtke IDC.

Googleov Pixel ima manje od 1 posto udjela otkad je prošle godine lansiran na tržište, s oko 2,8 milijuna isporuka, procjenuje IDC. Transakcija, koja je predmet regulatornih odobrenja, prema očekivanjima bi trebala biti zatvorena početkom 2018. godine.


Kao što ste upoznati, Google i HTC danas su objavili detalje sporazuma prema kojem dio zaposlenika HTC-a - od kojih mnogi već rade s Googleom na razvoju pametnih telefona Pixel - prelazi u Google. Prema dogovoru, HTC će od Googlea primiti 1,1 milijardu dolara u gotovini. Osim toga, Google će dobiti ne-ekskluzivnu licencu za HTC-ovo intelektualno vlasništvo (IP). Sporazum je potvrda desetogodišnjeg strateškog partnerstva između HTC-a i Googlea na razvoju premium pametnih telefona, priopćeno je.

Dogovor predstavlja Googleov drugi veliki iskorak u proizvodnju pametnih telefona. Tvrtka je 2012. kupila Motorolu Mobility za 12,5 milijardi dolara te je za dvije godine prodala kineskom Lenovu za manje od tri milijarde dolara. Ostale inicijative u području proizvodnje hardvera uključuju akviziciju proizvođača termostata Nest za 3,2 milijarde dolara 2014. godine, dok lansiranje proizvoda uključuje pametni zvučnik Google Home te uređaj za virtualnu stvarnost Daydream View.