Osječka i pečuška tržnica zajedno o zdravoj hrani

U povodu 21. rujna - Dana europske suradnje predstavnici osječke i tržnice iz Pečuha u Repubilci Mađarskoj započeli su projekt aktivnosti dviju tržnica snažnije suradnje na promoviranju lokalne proizvodnje zdrave hrane.

Projekt koji traje do kraja 2018. godine provodi se u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske. Svojim aktivnostima projekt pridonosi europskim, nacionalniim i regionalnim ciljevima afirmiranja malih proizvođača, održivosti lokalnih tržišta, a sve kroz povezivanje kulturnih, gospodarskih i društvenih sadržaja, rečeno je na predstavljanju projekta u prostorijama osječke Tržnice.

Važnu ulogu u tome imat će tržnice u Osijeku i Pečuhu, napomenula je suradnica na projektu Liljana Olujić, napomenuvši da će se voditi računa i o ljudima u potrebi, te kroz suradnju s udrugama višak hrane prosljeđivati pučkim kuhinjama.

Nažalost čak 90 milijuna tona hrane godišnje baca se u zemljama Europske unije, rekla je na skupu o projektu 'Domaća hrana za domaće ljude' u Gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, ali prema njenim riječima svijest ljudi da višak hrane treba ponuditi onima kojima je ona potrebna sve više jača, no prigovorila je da hrvatske građane i distributere hrane ograničavaju zakonske odredbe. Vrijednost započetog INTERREG projekta međugranične suradnje Hrvatske i Mađarske iznosi 263.000 eura.

Na štandovima na središnjoj osječkoj tržnici predstavnici mađarske narodnosne zajednice i članovi kulturnog društva 'Nepkor' ponudili su domaće proizvode. Isto tako i članice osječke Udruge 'Šokačka grana' u narodnim nošnjama posjetiteljima pružile mogućnost kušanja gastronomskih specijaliteta tadicijske baštine.