Čazma i poljska županija Legionowo zajedno do europskih fondova

Grad Čazma pokreće suradnju s poljskom županijom Legionowo. Perspektivu vide u prekograničnim projektima, obrazovanju, kulturi i turizmu te razmjeni mladih.

Kao što se Čazma u širem smislu smatra predgrađem Zagreba, tako je županija Legionowo predgrađe Varšave. Ta je poljska županija putem udruge hrvatskih gradova potražila partnere u našoj zemlji za prekograničnu suradnju u budućim projektima iz EU fondova. I u tome je Čazma pronašla svoj interes. Nakon posjeta Poljskoj, u Čazmi je potpisano pismo namjere o suradnji.  

Poznato je kako je Poljska jedina zemlja Europske unije koja je uspjela izbjeći recesiju, upravo zahvaljujući korištenju europskih fondova. U devet godina povukla je 82 milijarde eura.

Poljska ima jako dobrih iskustava u povlačenju europskog novca u poljoprivredu, gospodarstvo... To je interesantno za nas i Poljaci nam nude pomoć. A vidimo da su upravo takvi projekti koji su prekogranični, koji spajaju ljude iz nekoliko zemalja, rado prihvaćeni od Europske komisije, rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Jedan takav projekt Čazma je pokrenula sa slovenskom općinom Radlje ob Dravi. Ovih dana saznat će jesu li ostvarili europski novac za projekt Čazma natura - biološki bazen, biciklistički i vodeni park te zelenu tržnicu.