Austrija - zemlja partner 13. Sajma stipendija i visokog obrazovanja

Republika Austrija bit će zemlja partner na 13. Sajmu stipendija i visokog obrazovanja što će se, u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO), održati 17. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, te 19. listopada na Sveučilištu u Rijeci.

Na Sajmu će se predstaviti stipendije i drugi oblici financijske potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu, priopćio je organizator.

Posjetitelji Sajma moći će na jednom mjestu pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na stipendije i obrazovne programe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sajmom želimo skrenuti pozornost javnosti na jednakost pristupa visokom obrazovanju, odnosno naglasiti kako svi studenti trebaju moći završiti studijske programe bez prepreka koje proizlaze iz njihova socijalnog i ekonomskog statusa i zato se svake godine trudimo dovesti što više izlagača i predstaviti široku obrazovnu ponudu, istaknuo je direktor IRO-a Ninoslav Šćukanec.

Ono što taj sajam čini jedinstvenim je, kako se navodi, njegova duga tradicija te poseban naglasak na promociji stipendija koje omogućavaju širi pristup visokom obrazovanju svima u skladu sa sposobnostima. Kako se navodi, IRO je posebno usmjeren na podzastupljene i ranjive društvene skupine u ostvarivanju njihovih obrazovnih ciljeva, pa je zato i pokrenut Sajam stipendija i visokog obrazovanja, kao jedinstven nacionalni događaj neprofitnoga karaktera.

U priopćenju stoji i da je voditeljica Sajma stipendija i visokog obrazovanja Sandra Tomaš ukazala na to da studenti uglavnom znaju za stipendije koje dodjeljuju pojedina visoka učilišta i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te eventualno jedinice lokalne i regionalne samouprave, ali ih treba informirati da postoje i mnoge druge organizacije koje nude različite programe i oblike financijske pomoći za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na ovogodišnjem Sajmu bit će predstavljeno više od 14.000 dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu koje dodjeljuju različite institucije. Najveći dio novih stipendija, njih čak 7600, odnosi se na stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja koje će ih i predstaviti na Sajmu. Ministarstvo je, naime, osiguralo 4600 dodatnih socijalno-ekonomskih stipendija godišnje te prvi put najmanje 3000 STEM stipendija godišnje za studij u Hrvatskoj.

Istaknuto je da Institut i zemlja partner - Austrija imaju dugogodišnju, uspješnu i kvalitetnu međunarodnu suradnju u području visokog obrazovanja. Prema podatcima UNESCO-a iz 2016. Austrija je treća najpoželjnija destinacija za studij za hrvatske studente, a na sajmu će se predstaviti s čak 18 izlagačkih institucija.

Stipendije i programe stipendiranja predstavit će i izlagači poput veleposlanstva i inozemnih kulturnih centara, nevladinih udruga, zaklada i tvrtki. Sudjelovat će više od 60 izlagača iz Hrvatske i čak 13 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije: Austrija, SAD, Njemačka, Francuska, Japan, Kanada, Italija, Norveška, Danska, Nizozemska, Slovenija, Švicarska te Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Već osamnaest godina sustavno se bavi visokim obrazovanjem, posebice u područjima financiranja visokog obrazovanja, jednakosti pristupa visokom obrazovanju, razvoja nacionalnoga kvalifikacijskog okvira, osiguravanja i unapređivanja kvalitete u visokom obrazovanju te akademske mobilnosti.