20. regata Latinsko idro

Dvadeseta, jubilarna regata udruge Latinsko idro održat će se u akvatoriju otoka Murtera u nedjelju, 1. listopada ove godine. Pokroviteljica je Predsjednica Republike Hrvatske. Sama regata je završetak Tjedna Latinskog idra unutar kojega Udruga njeguje našu specifičnu pripadnost Jadranu i Mediteranu.

To čini prije svega edukacijom djece vrtićkog i školskoga uzrasta, edukacijom mladih o vrijednostima broda i života s tradicionalnim brodom, literarnim i umjetničkim radionicama, predavanjima i znanstvenim skupovima. Cilj udruge Latinsko idro i manifestacije koju provodi već 20 godina jest, između ostalog, integracija stečenih znanja i vještina u suvremene vrijednosti.

Prva zadaća regate Latinsko idro nije natjecanje i pobjeda, ali nije ni bilo kakvo sudjelovanje. Prvi je cilj oživljavanje sjećanja na jedan način života na moru i korištenja jednog specifičnog broda. Zato svaka izvornost u izgledu, opremi ili načinu jedrenja natjecatelju osigurava stanovitu prednost u vidu nagrade ili nekom drugom obliku.

Leut, gajeta i kaić, tri tipa broda koji konkuriraju u natjecanju, u načelu nisu ni zamišljeni ni građeni kao brodovi za brzu plovidbu. Ovi brodovi, posebno leut i gajeta, građeni su kao višenamjenski brodovi, brodovi za opsluživanje prekomorskog posjeda, a to znači prije svega prijevoz dobara do matične luke. To su težački teški brodovi, a glavno im je obilježje čvrstina i stabilnost.

Domicilni natjecatelji (Murterini i Betinjani) moraju biti članovi udruge Latinsko idro. Posade iz drugih jadranskih naselja i/ili inozemstva ravnopravno se natječu u svim kategorijama, pod uvjetom da posjeduju latinsko idro. Ako nemaju, mogu sudjelovati izvan konkurencije.

Na dan 1. listopada, u sklopu manifestacije, održat će se i otvorenje  Donatorske izložbe fotografija s prijašnjih regata. Prikupljene donacije namijenjene su opremanju dječjeg vrtića u Murteru koji je u prilično derutnom stanju. Izložba se priprema u suorganizaciji s Lions klubom Luce iz Šibenika i Lions klubom Lenuci iz Zagreba.