'Srednjovjekovni dani na Medvednici'

Javna ustanova Park prirode Medvednica organizira XII. 'Srednjovjekovne dane na Medvednici', u kojima se na Medvedgradu oživljavaju običaji i duh srednjeg vijeka. 

'Srednjovjekovni dani na Medvednici' održavaju se danas i sutra od 12 do 20 sati. Javna ustanova Park prirode Medvednica poziva građane da zadnji vikend u rujnu provedu na Medvedgradu i zajedno s njima otputuju u daleki srednji vijek.

To su dani u kojima se na Medvedgradu oživljavaju običaji i duh srednjeg vijeka. Njegove drevne zidine zaposjednu Crna Kraljica i njezina dvorska svita, plemeniti vitezovi i luckaste dvorske lude, a oko same utvrde smjesti se pravi srednjovjekovni sajam. Posjetitelji svake godine mogu uživati u viteškom turniru, a i sami se okušati u viteškim disciplinama, nasmijati se vratolomijama žonglera Trilje IV., slušati srednjovjekovnu glazbu, susresti medvedničke coprnice, pa čak i isprobati prave srednjovjekovne sprave za mučenje. A ove godine bit će i poseban program rezerviran za najsretnije program na kuli: Pričom te zovem!, ističe u pozivu v.d. ravnateljice Javne ustanove Park prirode Medvednica Snježana Malić-Limari.

Za posjetitelje je organiziran i poseban prijevoz mini busom od Šestinske crkve do Medvedgrada i natrag. S obzirom na ograničen kapacitet autobusa sve u dobroj kondiciji poziva se da dođu pješice. Od Šestinske crkve do Medvedgrada može se doći pješice za 45 minuta, stazom broj 12.

'Srednjovjekovne dane na Medvednici', Javna ustanova Park prirode Medvednica organizira uz pomoć donacije Turističke zajednice Grada Zagreba i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.
Na Malome Plazuru, vrhu na južnom dijelu Medvednice, ugnijezdio se slikoviti srednjovjekovni burg koji već osam stoljeća bdije nad Zagrebom. Izgrađen je 1254., nakon katastrofalne provale Tatara koji su u razarajućem naletu poharali ove prostore i do temelja porušili i spalili tadašnji Zagreb, koji se sastojao od građanskog Gradeca i biskupskog Kaptola. Iako izgrađen prvenstveno za zaštitu građana, biskupa i crkvenog blaga, Medvedgrad je zbog svog savršenog strateškog položaja stalno bio u središtu imovinsko-političkih previranja.

U svojoj je povijesti promijenio brojne gospodare koji su ga dobivali ili gubili u raznim ženidbenim kombinacijama, kupoprodajama, spletkama ili čak zavjerama. Iako fantastično utvrđen i uvijek spreman za borbu, Medvedgrad nikada nije bio napadnut. Naprotiv, medvedgradski su gospodari svoju riznicu i skladišta nerijetko popunjavali pljačkanjem okolnih sela, a znali su, bilo političkom, bilo oružanom silom, nasrnuti i na sam Zagreb. Najzloglasniji među njima bili su grofovi Celjski, koji su sredinom 15. stoljeća vršili takav teror nad gradom da su mnogi stanovnici Gradeca pobjegli iz svojih domova. Čak i danas podsljemenskim selima kruže zastrašujuće priče o grofici Barbari Celjskoj zloglasnoj Crnoj Kraljici.

Medvedgrad je napušten 1590. godine, nakon što je utvrdu porušio strašan potres, pa su se njezini posljednji vladari Gregorijanci preselili u puno moderniji i ugodniji dvorac u Šestinama. Od tada utvrđeni grad na brijegu stoljećima propada. Dugo su ga posjećivali samo pustolovi i lovci na blago koje je, navodno, negdje pod gradom sakrila slavna Crna Kraljica.

Tek je 1979. počelo sustavno arheološko istraživanje, konzervacija zidina i rekonstrukcija pojedinih dijelova tog hrvatskog srednjovjekovnog burga. Tako je iz ruševina iznikla osmerokutna kapela sv. Filipa i Jakova, južna obrambena kula, palas palača za stanovanje i još neki dijelovi drevne utvrde.

Godine 1994. pod južnom je kulom podignut "Oltar domovine", djelo kipara Kuzme Kovačića, u kojem gori vječni plamen u čast svim hrvatskim junacima.
Današnji posjetitelji Medvedgrada mogu samostalno ili uz vodiča istražiti tu drevnu utvrdu.