Preko 80 posto škola učit će o programiranju na mikroračunalima

O programiranju na mikroračunalima ove će godine učiti 83 posto škola, što je rezultat provedenoga Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro na koji se prijavilo 83 posto svih osnovnih škola koje izvode nastavu 6. razreda, priopćilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

ProMikro je zajednički projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih IRIM i CARNet-a, navodi se u priopćenju i dodaje kako je cilj projekta uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. Projekt, kako se navodi, ima potporu Hrvatske udruge poslodavaca koja osigurava sredstva za edukaciju učitelja za korištenje mikroračunala. U projekt je uključena i Hrvatska pošta koja će besplatno distribuirati mikroračunala, ističe Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 

Veliki interes škola potvrđuje da smo na pravome putu, napomenula je ministrica Blaženka Divjak zahvalivši na inicijativi Institutu za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i njegovom suosnivaču Nenadu Bakiću. Po ministričinim riječima, škole žele nastavu 21. stoljeća, a ova brojka pokazuje i motiviranost učitelja koji su ključni za reformske procese. Smatra kako i učitelji žele reformu i promjene te tvrdi da projekt ProMikro pridonosi digitalnoj transformaciji škola i podiže razinu digitalne zrelosti. U konačnici, ovaj projekt pridonosi cilju izgradnje škola za život, a ne za ocjenu, istaknula je ministrica. 

Osnivač IRIM-a Nenad Bakić ustvrdio je kako golemi odaziv škola pokazuje da je odabrani cilj da svako dijete šestog razreda dobije mikroračunalo i da se nastavnici obrazuju kako bi mogli djecu podučavati, primjeren. Smatra kako ovim Hrvatska dolazi u mali skup zemalja koje provode sličan napor, koji može dovesti do velikih i brzih rezultata.

Svim školama koje su se prijavile na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro IRIM će omogućiti edukaciju učitelja, a škole će samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavi.

Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju, svim učiteljima osiguravaju se mikroračunala na trajno korištenje.