Finalisti Fashion Incubatora

Portanova Fashion Incubator najstarije je i najutjecajnije regionalno natjecanje mladih neafirmiranih modnih dizajnera. Održava se već 14 godina, a ovo je njegova 17. sezona jer se prethodnih nekoliko godina održavao dva puta godišnje.

Portanova Fashion Incubator (PFI) pruža jedinstvenu prilika za razvijanje znanja i vještina te stjecanje iskustva i kontakata koji mladim dizajnerima pomaže u razvoju vlastitog modnog brenda. Osnovni cilj projekta je afirmacija mladih modnih dizajnera, promocija osječkog i slavonskog naslijeđa urbane i baštinske kulture i ucrtavanje u kartu kao sjecišta novih trendova i tendencija u dizajnu i kulturi mladih te atraktivnih društvenih događanja. Vrlo visokim kriterijima za odabir dizajnera kroz dva selekcijska kruga, te dodatnim radom sa svakim finalistom u cilju postizanja što kvalitetnije kolekcije i same prezentacije, PFI drži titulu najutjecajnijeg natjecanja mladih modnih dizajnera u Hrvatskoj i obaveznog prvog koraka pri ulasku u modni svijet.

Za sudjelovanje na Fashion Incubatoru, potrebno je napravitu odličnu kolekciju, a sve ostalo je na organizatorima. Sve započinje prijavom na javni natječaj koji je otvoren za sve, bez obzira na formalno obrazovanje. Prijaviti se mogu talentirani pojedinci ili dvojac, starosti između 19 i 35 godina, a kolekcija koja se prijavljuje ne smije biti ranije javno izlagana. Stručni žiri kojeg čine modni dizajneri Teo Perić, Lidija Pihler Yuniku i Loredana Bahorić i novinske urednice Nambi Kezić i Mija Dropuljić, bira 10 kandidata i kandidatkinja koji ulaze u 2. krug natjecanja, odnosno u u polufinalne. Ove godine bilo je 20 prijava, a od deset polufinalista žiri je odabrao pet najboljih. To su Marijana Cigić, Stefan Ristić, Ivana Franjić Tušek, Dragoljub Kujundžić te autorski tim Ivana Udiljak i Anita Matijanić.

Marijana Cigić (25) upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Mostaru te pohađa Callegari - talijansku školu mode i dizajna u Splitu. Bila je voditeljica ateljea, sudjelovala na izložbama i vodila likovne radionice za djecu. Inspiracija za kolekciju 'Chorba' njezina je imaginacija, a pronalazi se u riječima Pabla Picassa: 'Nikad nisam imao vremena tragati za nečim, kad sam god imao potrebu izraziti se, to bih uradio bez ikakvog razmišljanja, nikad nisam imao jasne odgovore na zašto i kako.'

Stefan Ristić (21) student je Visoke tekstilne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment na smjeru Dizajn tekstila i odjeće u Beogradu. Modu doživljava kao umjetnički izraz, a svaka kolekcija koju stvara je tematska. Inspiraciju pronalazi u klasičnoj glazbi, prirodi, arhitekturi i okultizmu. Kolekcija AW17RTW, koju je pokazao na PFI-u, potaknuta je performansom Marine Abramović koji je nastao kao rezultat istraživanja balkanske folk kulture i može se opisati kao erotsko poigravanje s drevnim balkanskim običajima. Stefan je, kako kaže, na osnovu kostima (balkanskih nošnji) korištenih u performansu stvorio bazu (forme i dužina) i upotpunio ih elementima preuzetima iz kostima 17. stoljeća (bishop rukav, rol kragna, široki pojasevi na vezanje koji isti
u struk). Odabir materijala prilagođen je temi i moodboardu pa se pored neizostavnog muslina pojavljuju umjetna koža, gabarden i ovčje krzno.

Ivana Franjić Tušek (30) u želji da se bavi modom, kulturom odijevanja i dizajnom, studirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Industrijskog dizajna tekstila i odjeće. Obrazovala se i za grafičku dizajnericu. Modne i ostale vrste ilustracija oduvijek su joj bile najdraži oblik za bijeg od stvarnosti i idealan lijek za nemir. Izrađuje i ilustrirane knjige za djecu i odrasle, a u planu je i kolekcija odjeće za djecu. Na ovogodišnjem PFI-u predstavila se kolekcijom inspiriranom jednim odjevnim predmetom - kišnim ogrtačem (balonerom), zato se i zove "Wrapped" što znači omotana (ugađa potrebi da se omotamo u omiljeni odjevni predmet). Balonerom su nametnute smjernice za oblikovanje cijele kolekcije čiji su modeli nastajali jedan za drugim, preuzimajući elemente ogrtača ili čisteći se od njegovih detalja zadržavajući motiv vezanja.

Dragoljub Kujundžić (25) dolazi iz Subotice. Od djetinjstva je  pokazivao interes za modu, a svoj je talent brusio na konzultacijama sa slikarima, dizajnerima i ljudima iz svijeta mode. Upisao je Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, smjer Odjevna tehnologija. Na PFI-u se predstavio kolekcijom "Couture Terrorism" za koju su ga inspirirale pedesete i devedesete godine prošlog stoljeća - pedesete zbog velikih revolucija u modi i glamura koji je tada bio prisutan, a devedesete da bi kolekciji dale retro futuristički izgled. Pripreme su trajale više od godinu dana, puno je istraživao i razmišljao kako na najbolji način svoju viziju pretočiti u stvarnost. Inspiriran globalnim problemima današnjice, točnije terorizmom i reciklažom, kroz visoku modu želi poslati jasnu poruku, stoga je kolekcija i dobila takvo ime. Kako Dragoljub kaže, za njega kolekcija predstavlja vid poruke koju kao mladi dizajner želi poslati svijetu i učiniti ga ljepšim.

Ivana Udiljak (33) i Anita Matijanić (29) diplomirale su na zagrebačkom TTF-u, smjer Modni dizajn, sudjelovale su na natjecateljskim revijama i mnogim izložbama na fakultetu. Ivana i Anita čine autorski tim, a povezuje ih odjeća koja nosi crtu postmodernističkog humora i istovremeno, kako kažu, znale su da je potrebno "neobičnog" streetweara koji kod većine izaziva znatiželju i potiče na razmišljanje. Igra, glazba i ljudi koji konstantno traže 'nešto neobično' inspiracija su kolekcije 'Model 8' koju su predstavile na PFI-u. Cijeli je proces bilo vrlo spontan i jednostavan. Dok su slagale portfolio, na računalu su stalno tražile osmi model odnosno skicu koja bi se nekako izgubila među ostalima. Tako je kolekcija upravo po njoj dobila i ime te je suma njihove kolekcije jer se na osmom modelu nalaze gotovo svi elementi koji su raspoređeni u ostatku kolekcije.

Zadatak finalista je dovesti kolekciju do izvrsnosti. Stoga im je, prema individualnim potrebama, osigurano mentorstvo jednog od članova stručnog žirija s kojima mogu do detalja razraditi kolekciju i sve potrebno za njeno uspješno revijalno predstavljanje, od pomoći u konstrukciji modela do završnog stylinga. Također, finaliste se priprema i za medijske nastupe setom edukativnih radionica. S njima spremaju odgovore na očekivana i neočekivana pitanja novinara i razbijaju tremu javnog nastupa, ako je uopće imaju.

Finale će se održati 10. i 11. studenoga u Osijeku, a bit će to rijetka prilika u karijeri mladih dizajnerskih nada kada će se svi truditi zapamtiti njihova imena. Stoga, kome i izmakne pobjeda - ne treba biti razočaran! Nije se jednom dogodilo da drugoplasirani, pa i trećeplasirani, kvalitetnim nastupom ugrabe svoju šansu i kasnije ostvare karijeru i značajniju od sezonskog pobjednika. Ipak, stručni žiri proglasit će jednog pobjednika Portanova Fashion Incubatora koji će osvojiti novčanu nagradu od 10.000 kuna i pozivnicu za  nastup na modnom događaju - Bipa Fashion.hr-u.

Ivana Franjić Tušek, Ivana Udiljak i Anita Matijanić te Nikola Beban, organizator Fashion Incubatora predstavili su ovaj vrijedan projekt u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: