Pjesme i plesovi bilogorskih svatova

Kulturno umjetnička udruga Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače osnovana je 1957. sa željom da njeguju izvorni ples, pjesme i običaje bilogorskog kraja.

U svom članstvu imaju 70 aktivnih članova svih dobnih skupina. Rade u 6 sekcija – dvije  folklorne, 2 tamburaške, mješovita pjevačka skupina i muška pjevačka skupina. Osnovni cilj udruge je druženje i njegovanje raznolikosti bogatstva folklorne baštine i narodnih običaja Lijepe naše. Ubrajaju se među najbolja kulturno umjetnička društva izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije.Njihova je nošnja radna i svečana. Radna nošnja je Panonsko bijelo nekrojeno ruho prilagođeno dobnom uzrastu plesača, dok je svečana nošnja, nošnja udanih žena s poculicom oko vrata i na kosi i s pokrivalom na glavi, također prilagođena dobi plesača. KUU Ivan Vitez Trnski jedno je od rijetkih društava koja sviraju na vrlo starim instrumentima, poneki imaju i preko 100 godina starosti, farkaš sistema. Isto tako u svom radu koriste sva tradicijska glazbala bilogorskog kraja – bilogorske dude, prda ili glineni bas, rifljaca, dvojnice, jedinka i okarina. 

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavili su se pjesmama i plesovima svatova u Bilogori. Voditelji KUU Ivan Vitez Trnski su Branka Novković i Vladimir Giacometti.