Građanski aktivizam na djelu

Spinut je treća po veličini splitska gradska četvrt koja se ne bavi samo organiziranjem izbora ili pokojom zdravstvenom akcijom. Tamošnji vijećnici i volonteri godinama, putem akcija, planiranja i uz pomoć modernih tehnologija - poboljšavaju kvalitetu životu.

'Plastičnim čepovima do skupih lijekova' nedavna je i najnovija je akcija kojoj se Spinut pridružio. Trajala je godinu dana, čepove su kupili i mali i veliki. Puno su skupili i s veseljem donosili u prostor kotara. Sve je u Spinutu ujedinila ista želja. Da pomognu Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Upravo su empatija i zajedništvo ono što se posljednje tri godine u Spinutu potiče. Stvara se tamo i osjećaj pripadnosti, o problemima se raspravlja, problemi se kroz rasprave rješavaju.

Sve je počelo prije nekoliko godina, nakon lokalnih izbora koji su u kotar doveli sadašnjih sedam vijećnika. Na Spinutu se puno napravilo. Opasno križanje je nakon desetljeća čekanja i prosvjeda dobilo semafor. Promet je sporiji, manje je nesreća. Guraju vijećnici dobre zamisli, surađuju s gradom i tvrtkama. U Spinutu je zato sve više zelenila, dobit će četvrt konačno i novo dječje igralište. Uredit će se, osvijetlit, ogradit i opremit dva nova prostora za kućne ljubimce. Srušeni stupići na nogostupima se brzo zamjenjuju, brišu se pomalo grafiti s fasada. U kotaru se pomno bilježe ostvareni i planiraju budući planovi.

Dječje igre, biciklijada na Marjanu, besplatna tjedna psihološka savjetovanja, predavanja, radionice. U prostoru kotara su dječji sportski klubovi, plesni klubovi za odrasle. Ne troše u Spinutu uzalud ni prostor ni vrijeme. Na društvenim mrežama vijećnici građanima pomažu riješiti dileme i probleme. Upućuju ih mjerodavnima. Još zelenila, rješavanje gorućeg problema parkinga, obnova opasnih pješačkih prijelaza, još više volontera za akcije. Puno je planova u Spinutu. Ključ uspjeha tamo je, čini se, što je ljudima jednostavno - stalo!