Nastavak Godardovog ciklusa i festival Ja BiH u kinu Kinoteka

I u novom tjednu u sklopu Francuske jeseni u kinu Kinoteka nastavlja se ciklus jednog od najistaknutijih predstavnika francuskog novog vala, Jean-Luca Godarda, a u okviru gostovanja festivala Ja BiH… 5 dana Sarajeva u Zagrebu prikazat će se recentna bosanskohercegovačka ostvarenja.

U utorak je na rasporedu Godardov film 'Neobična banda' iz 1964. Dvojica mladića (Sami Frey i Claude Brasseur) koji sanjare o karijeri gangstera upoznaju lijepu studenticu Odile (Anna Karina). Nakon što Odile neoprezno spomene da se u kući njezine tetke nalazi mnogo skrivenog novca, trojac počne planirati pljačku. Odvažan i zabavan dragulj francuskog novog vala istovremeno je romantičan i melankoličan, a uključuje brojne poznate scene, poput pretrčavanja muzeja Louvre i scene plesa u pariškom kafiću koja je poslužila kao inspiracija mnogim slavnim redateljima, uključujući Q. Tarantina i legendarni ples Ume Thurman i Johna Travolte u filmu 'Pakleni šund'.
U subotu možete pogledati 'Alphaville' iz 1965. znanstvenofantastični film noir snimljen na noćnim ulicama Pariza, inspiriran B-filmovima, šund junacima i pjesništvom nadrealizma. Tajni intergalaktički agent Lemmy Caution (Eddie Constantine) stiže u Alphaville, grad iz budućnosti kojim vlada moćan kompjutor Alpha 60. Cilj Alphe 60 je uništiti individualnost svih stanovnika putem zabrane slobodne misli, ljubavi, poezije i iskazivanja emocija, a cilj tajnog agenta Lemmyja je uništiti Alphu 60 i njegova izumitelja.

Nakon Dana hrvatskog filma i Animafesta, od srijede do petka kino Kinoteka ugostit će još jedan zagrebački filmski festival - 'Ja BiH… 5 dana Sarajeva u Zagrebu'. U srijedu u 20:30 sati na rasporedu je dokumentarni film 'Hoću kući' Ademira Kenovića o ljudima iz regije koji su dio svog života proveli u inozemstvu, stjecali nova iskustva, znanja i vještine, a zatim se vratili u svoju zemlju te znanjem i radom stvorili bolje i kvalitetnije društvo. U četvrtak u 20 sati na rasporedu su dva dokumentarna filma: 'Dvije škole' Srđana Šarenca priča je o tome kako je nogomet povezao hrvatske i bošnjačke srednjoškolce u nekadašnjoj Travničkoj gimnaziji, a 'Srce od drveta' u režiji Namika Kabila, o čovjeku koji svakodnevno radi teške seoske poslove i istim rukama, svo vrijeme izrađuje jedan čaroban instrument.

U petak će se u kinu Kinoteka, u skopu festivala Ja BiH, održati svečana premijera dugometražnog igranog filma 'Posljednja barijera' Jasmina Durakovića koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Posljednja barijera bavi se izbjegličkom krizom u Europi, a prati njemačkog novinara i snimatelja koji rade dokumentarnu reportažu u trenucima najvećeg vala izbjeglica iz Sirije u Evropu, bilježeći neviđenu ljudsku dramu i potresne trenutke stvaranja nove međunarodne povijesti.