I ribe imaju karakter, pokazala je britanska studija

Ribe imaju složenu ličnost te svaka od njih reagira na opasnost u skladu sa svojim karakterom pa su neke hrabrije od drugih, pokazala je znanstvena studija sveučilišta Exeter.

Znanstvenici Centra za ekologiju i očuvanje prirode sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji poručili su populaciju južnoameričkih slatkovodnih riba zvanih guppy (lat. poecilia reticulata) koje dobro podnose život u akvariju. Uočili su da svaka jedinka svaki put na sebi svojstven način reagira na stres, čak i kada se nađe u nekoliko različitih situacija.Uronjene u nepoznato okruženje, ribice gupi imaju različite strategije za stresne situacije. Velik broj njih pokušava se sakriti, druge pokušavaju pobjeći, a one hrabre oprezno proučavaju mjesto u kojem se se našle, kaže znanstvenik Tom Houslay.

Pokusi su izvedeni u nekoliko navrata i svaki put pojedine ribice gupi reagirale su na jednak način, pokazala je studija objavljena u časopisu Functional Ecology. U novoj fazi studije znanstvenici će pokušati utvrditi koliko je za riblje ponašanje odgovorna genetika, a koliko okruženje. Nadaju se da će tako bolje razumjeti evolucijski proces kako bi ustanovili ustraju li različite strategije ponašanja u evoluciji neke vrste, rekao je profesor Alastair Wilson.