Izazovi moderne hitne medicine

Klinički bolnički centar Zagreb najveća je hrvatska zdravstvena ustanova i jedina bolnica nulte kategorije s titulom Središnje nacionalne bolnice. Ove godine obilježava se i 10 godina osnivanja tzv. objedinjene hitne službe u KBC-u Zagreb, čiji je prvi pročelnik bio primarijus Dragutin Ivanović u čiju čast se 28. rujna organizira i simpozij: 'Memorijalni skup dr. Dragutin Ivanović - Cjelovit pristup bolesniku'.

Prim. dr. Dragutin Ivanović (1947. – 2014.) bio je na glasu kao vrstan dijagnostičar, zbog čega je zaradio nadimak 'hrvatski Dr. House'. Iako su i kolege liječnici priznavali da Ivanoviću nitko nije ravan kada je dijagnostika u pitanju, njemu usporedbe s poznatim televizijskim likom nisu bile drage. Stalno je ponavljao da je House samo fikcija, a da stvarnost liječničkog poziva pogotovo kad se radi o hitnim stanjima traži ozbiljan i provjereni pristup bez eksperimetiranja. Među kolegama je dr. Ivanović bio na glasu kao radoholičar, a voljeli su ga i pacijenti s kojima je, za razliku od dr. Housea, uvijek znao razgovarati i strpljivo odgovoriti na sva njihova pitanja. Dr. Ivanovića je Udruga hrvatskih pacijenata odabrala za najboljeg liječnika 2012. Internist po specijalizaciji imao je još jednu 'subspecijalizaciju' gotovo nepogrešivo u kratkom je vremenu postavljao dijagnoze, a to se ipak ne može naučiti ni na brzinu niti uvijek iz knjiga. Govorio je kako je na stručnu literaturu uvijek trošio poprilični dio plaće. Učio je cijeli život i uvijek gledao pacijenta u cjelini. Spajao je nespojive simptome i gotovo nepogrešivo postavljao dijagnozu što su njegove kolege neizmjerno cijenile. Bio je jako sretan kad se na njegovu Rebru otvorila tzv. objedinjena hitna služba koja nakon trijaže usmjerava pacijente na pojedine odjele s već postavljenom dijagnozom.

Docent Ivan Gornik, pročelnik hitnog prijama KBC Zagreb, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je o simpoziju i izazovima moderne hitne medicine: