Znate li koji je najstariji nogometni turnir u Zagrebu?

Blagdan svetog Mihaela obilježava se 29. rujna. U raznim župama, na razne načine. A u Zagrebu, u Gračanima, još od 1962. godine, uoči tog blagdana održava se malonogometni turnir 'Miholje'.

Nogomet je, kažu, najvažnija sporedna stvar na svijetu. No u Gračanima, podno Sljemena, mnogima je on na prvome mjestu. Naime, tijekom povijesti u Zagrebu su osnivani razni malonogometni turniri, no do danas se održao samo turnir 'Miholje' osnovan prije 55 godina. 'Moram biti iskren i mi smo imali krizu tijekom Domovinskog rata kada je ljude mnogo više zanimalo nešto drugo nego bavljenje sportom. Tada je ovo igralište bilo i razrovano i lokalna zajednica se nije dovoljno brinula o svemu tome. No čak i u tim najtežim trenucima turnir se održao, održali su ga entuzijasti. Oko 2000.-te se u potpunosti obnovio, ali na onoj najvišoj razini. Ovdje su se počele okupljati najbolje ekipe iz grada Zagreba, a danas mogu reći da smo sasvim među 5 najboljih turnira u Zagrebu.', kaže Tomislav Špoljar, organizator turnira.

Ovaj turnir u Gračanima uvijek se održava uoči Miholja - blagdana svetog arkanđela Mihaela. Na turniru sudjeluju 24 momčadi iz cijeloga Zagreba. Stoga se igra i po dva vikenda uoči Miholja. Vrhunac je ipak, kažu, na sam blagdan, kada s proštenja ovamo dođe turnir pratiti  i do tisuću osoba. Svoje uspomene s ekipom Dobrog jutra podijelili su neki igrači koji na turniru sudjeluju od prvoga dana, ali i 'neki novi klnici'. Na Miholjskome turniru igrali su danas poznati igrači velikog nogometa, reprezentativci Goran Vlaović, Miroslav Bičanić, Vjeko Škrinjarić, a sudili su nerijetko suci Prve i Druge HNL lige.