Svjetski dan srca - 29. rujan

Zaklada 'Hrvatska kuća srca' organizira obilježavanje Svjetskog dana srca brojnim aktivnostima u tjednu od 25. do 30. rujna. Središnji događaj će se održati u Vukovaru u subotu 30. rujna kada će Zaklada zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo organizirati besplatno savjetovanje, mjerenje krvnog tlaka i indeksa tjelesne mase za sve Vukovarke i Vukovarce, s ciljem procjene kardiovaskularnog rizika.

Ove godine će se po prvi puta središnji događaj održati u Vukovaru kako bi se skrenula pozornost da upravo u Slavoniji, Baranji i Srijemu živi veliki broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Srčanožilne bolesti koje uključuju bolesti srca i moždani udar, prve su na listi bolesti sa smrtnim ishodom. Svake godine one su odgovorne za 17,5 milijuna preranih smrtnih slučajeva, a očekuje se da će do 2030. njihov broj narasti na 23 milijuna.

U Hrvatskoj su upravo kardiovaskularne bolesti najčešća bolest zbog koje ljudi umiru, stoga je nužno građane educirati o važnosti preventivnog ponašanja i ukazati im kako mogu brinuti o zdravlju svojeg srca. Izdvajamo samo neka od događanja: predstavljanje kalkulatora 'Čuvari srca' - aplikacije koja će pomoći ljudima procijeniti kardiovaskularni rizik. Na središnjem događanju u Vukovaru 29. rujna održat će se okrugli stol na temu kardiovaskularnih bolesti te velika javnozdravstvena akcija u sklopu projekta 'Čuvari srca' i 'Oživi me' dan kasnije u Športskom centru Borovo.

Program obilježavanja Svjetskog dana srca u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavila je dr. med. Ivana Portolan Pajić, koordinatorica obilježavanja Svjetskog danas srca u Republici Hrvatskoj i pomoćnica pročelnika za zdravstvo grada Zagreba.