Latvijski radijski zbor otvorio 'Sfumato'

U Hrvatskom glazbenom zavodu gostovanjem jednog od najboljih radijskih zborova, onoga latvijskog, počela je nova sezona ciklusa Sfumato.

Iz prijestolnice zborske glazbe, 24 latvijska glasa, dokazala su zašto su pri samom vrhu u svijetu. Dirigent Sigvards Klava upoznao je publiku s nordijskim zborskim fenomenom i snagom zajedništva. Usuđujem se reći da je tajna latvijskog zbora u povijesti Latvije, jer mi smo pjevači tijekom cijele naše povijesti. Postoji šala - polovina Latvijaca su pjevači, polovina plesači, a oni 'najluđi' rade oboje,  otkrio je Karlis Rutentals, član Latvijskog radijskog zbora.

Nakon niza koncerata u Sloveniji, s nordijsko-baltičkim programom, koji se temelji na snazi ljubavi protiv rata, stigli su u Zagreb te otvorili sezonu ciklusa Sfumato. To leži u kulturi jednog naorda koji, kako je mali i zgnječen u velikim blokovima, kao i mi, da pruži tihi otpor, na način da ostane svoj,  naglasio je Tomislav Fačini, novi šef-dirigent Zbora HRT-a. Zahvaljujući suradnji u mreži europskih profesionalnih komornih zborova Tenso, čiji je Latvijski radijski zbor jedan od osnivača, a Zbor HRT-a član od 2016., i hrvatska je publika doživjela baltički zborski fenomen. Na programu su bile skladbe skladatelja iz Norveške, Švedske, Latvije, Danske, Estonije i Finske: Knuta Nysteda, Sven-Davida Sandströma, Ēriksa Ešenvaldsa, Pera Nørgårda, Arva Pärta, Einojuhanija Rautavaara, Pēterisa Vasksa i Valentina Silvestrova. Dugotrajan pljesak i ovacije ispratili su karizmatične goste koji su u Zagreb došli u svojevrsni uzvratni posjet nakon što je Zbor HRT-a, u okviru suradnje unutar udruge Tenso, nastupio u Novoj Gorici.

Ovogodišnji HRT-ov ciklus preselio se iz Mimare u kolijevku glazbe – Hrvatski glazbeni zavod (HGZ), te najavljuje novi zamah i svježinu. Sfumato je ciklus koji se niz godina razvijao, sazrijevao u kontinuitetu velikih imena, istih onih koja su vladala i ovom pozornicom, pogotovo za vrijeme onih koje članovi Zbora HRT-a poznaju – maestra Igora Kuljerića i maestra Tončija Bilića – koji su profilirali i izdvojili taj ciklus u jedini profesionalni zborski ciklus u Republici Hrvatskoj. Drago mi je da se vraćamo u ovaj prostor jer nam nudi više akustike, više publike, više gostovanja, istaknuo je Fačini.

Sljedeći koncert u ciklusu Sfumato u Hrvatskom glazbenom zavodu na rasporedu je 24. listopada u 20 sati kad Zbor Hrvatske radiotelevizije i maestro Tomislav Fačini izvode zborske skladbe Petra Iljiča Čajkovskoga.