Vedute Venecije iz zbirke umjetnina Inteze Sanpaolo u MUO-u

Remek-djelima četvorice venecijanskih majstora nastavlja se 'Ljeto baroka' u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. I to vedutama koje još nikada nisu izlagane u Hrvatskoj.

Giovanni Antonio Canal, proslavljen kao Canaletto, predvodi četvoricu venecijanskih vrsnih baroknih majstora, vedutista - uz njega su Francesco Guardi i malo manje poznati Marieschi i Van Lint. U Zagreb dolaze iz Vicenze, iz palače Leoni Montanari u kojoj se skupljaju, čuvaju i predstavljaju vrhunska djela talijanske i svjetske kullturne baštine. Ovo je prvi put da su ove umjetnine izašle iz Italije, da su bilo gdje posuđene. Morate znati da svaki put prolazimo vrlo rigoroznu kntrolu svega i svaki put 'cum laude' prolazimo testove, isitče Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a. Vrhunski venecijanski barokni majstori vladali su Muzejom za umjetnost i obrt cijelo ljeto, no ovom su se izložbom ispunile i pritajene želje - da se pokažu i Canaleto i Guardi. Sada zaista možemo reći da smo pod istim krovom, sportskim riječnikom prikazali 'dream team' talijanskog baroknog, poglavito venecijanskog slikarstva, naglašava Vesna Ledić, voditeljica projekta.

Ova nevelika, ali vrijedna izložba ima i moto 'Kultura je vrijednost, a vrijednost je rast' koji je svojevrsna poruka ekonomiji i politici da se o kulturi prestane misliti kao o trošku, te počne gledati kao investicija koja osim duhovnog može donijeti i materijalno dobro. Izložbu možete razgledati do 29. listopada.