Kliker festival 2017. u Zagrebu, Varaždinu, Splitu i Rijeci

Festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, Kliker festival 2017. u svojem će se drugom izdanju održati od 5. do 15. listopada u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Rijeci, a donosi bogat program međunarodnih i domaćih izvedbi, radionica, rezidencija, seminara, konferencija i popratnih programa posvećenih novim formatima prezentacije, produkcije, istraživanja i edukacije u polju suvremene plesne umjetnosti

Festivalski program na konferenciji na novinare u Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) najavio producent Dejan Košćak. Istaknuo je kako je KLIKER festival nastao kao projekt istoimene platforme pokrenute 2013. godine, kojoj je cilj poticanje razvoja plesa za mladu publiku, i to kroz pronalaženje aktualnih pristupa plesu te novih načina produkcije koji mladoj publici pružaju priliku aktivnog sudjelovanja u stvaranju scenske umjetnosti i umjetničkim procesima.
Festival donosi bogat program predstava, radionica i drugih edukativnih programa koji čine presjek različitih metoda i formata kojima se nastoji ostvariti taj cilj, rekao je. 'Prvi se put samostalno održao prošle godine u Varaždinu, a ove se godine odvija na nacionalnoj razini, u četiri grada', kazao je Košćak.

Platforma KLIKER okuplja niz plesnih i kazališnih organizacija, uključujući Plesni centar TALA (Zagreb), Prostor Plus (Rijeka), IKS Festival (Split), Kotar Teatar (Delnice), Mediteranski plesni centar/Zagrebački plesni ansambl (Svetvinčenat/Zagreb), Plesnu radionicu Ilijane Lončar (Požega) i hrvatsku mrežu profesionalnih i profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Assitej Hrvatska.

Umjetnička direktorica Plesnog centra TALA Tamara Curić napomenula je kako je riječ o festivalu suvremenog plesa namijenjenom u prvome redu djeci i mladima. Plesne izvedbe i različiti rezidencijalni, edukativni i interdisciplinarni programi, urbane intervencije i laboratoriji za djecu i mlade održavat će se na različitim lokacijama u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci i Splitu, i to, od 5. do 7. listopada u Varaždinu u prostorima HNK Varaždin, od 9. do 15. listopada u Zagrebu u prostorima Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), Centra za kulturu Trešnjevka (CeKaTe), Tehničkog muzeja, Akademije dramskih umjetnosti (ADU) i Plesnog centra Tala, te 13. listopada u Rijeci u prostorima Prostora plus Filodrammatica i 14. listopada u Splitu, u prostorima Gradskog kazališta mladih.
Festival se prvi put samostalno odvija u Zagrebu, gdje će ga, kao dio programa festivala Plan D, u četvrtak 28. rujna u Tehničkom muzeju najaviti projekt 'Muzej plesa', dok će festival službeno otvoriti zagrebačka premijera predstave 'the killer in me is the killer in you my love' 9. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).