Alpinizam sve popularniji, ali nedostaju škole za obuku

Ovih dana se u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza, na terenima Nacionalnog parka Paklenica održava skup alpinista i planinara iz Hrvatske, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije. Okuplja stotinjak vrhunskih penjača, a sufinancira se iz europskog programa Erasmus plus.

Alpinizam je sve popularniji, ali u Hrvatskoj nedostaju škole za obuku pogotovo u manjim sredinama - ističu sudionici skupa, koji uz promociju penjanja, imaju zadatak i upozoriti na probleme koje susreću na terenu. Sve je obuhvaćeno projektom koji nosi naziv 'Penjanje za sve', a skupu u Paklenici prethodio je isti na planinama u Češkoj i Slovačkoj.

Među stotinjak sudionika nalaze se penjači amateri, profesionalci, instruktori, vodiči te spasioci poput naših članova HGSS-a. Tema za raspravu tako ne nedostaje, svi se slažu njihov sport je sve popularniji, no tu popularnost u slučaju Hrvatske ne prati edukacija. Mnogi u to ulaze bez ikakvog školovanja, treba i na terenu znati što i kako napraviti, a najbolje je kad vam netko to pokaže, ističe članica HPD-a Mosor Iva Božić.

U Hrvatskoj nedostaju škole za obuku pogotovo u manjim sredinama, izravan je instruktor pri HGSS-u i Hrvatskom planinarskom savezu, Vladimir Mesarić koji upozorava na još jedan problem: Kod nas nije uređeno tko se smije penjati, a tko ne, ali svi se izlažu opasnosti i toga treba biti svjestan. Nas muči problem s opremom, primjerice ispod Mont Blanca nalazi se 'policajac' koji provjerava imate li adekvatnu opremu za uspon, to nas muči HGSS-u jer na terenu viđamo svašta, ljudi dolaze ljeti bez vode, bez opreme

Skup koji okuplja stotinjak sudionika traje do subote, a dobar dio programa posvećen je i najmlađim uzrastima.