Riječko kazalište lutaka otvara sezonu praizvebom predstave 'Divmali grad'

Praizvedbom predstave 'Divmali grad' autorice Olje Lozice, utemeljene na kastavskim i liburnijskim legendama, večeras će se otvoriti nova sezona riječkoga Gradskog kazališta lutaka.

Predstava je inovativan projekt spajanja nastupa glumaca uživo na sceni, uz korištenje unaprijed snimljenih igrano-animacijskih videosekvenci. Ravnateljica riječkoga Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir rekla je da tom predstavom kazalište počinje ciklus predstavljanja neobične baštine.

'Divmali grad' govori o divovima koji žive u susjedstvu Grada sretnih ljudi, koji bahato požele izgraditi dvorac ne birajući sredstva i zanemarujući dobrosusjedske odnose koje su njegovali sa slabijim i manjim susjedima, no zaboravljaju da u slučaju opasnosti moraju potražiti pomoć od onih koje su zanemarili.

Autorica predstave i redateljica Olja Lozica rekla je da su se na tu priču odlučili istražujući legende toga kraja, a temelje priče, dodala je, nadogradili su pomoću etnografske studije 'Kastavština' Ede Jardasa. Dramaturg Matko Botić rekao je da izazov bio kako povezati igrano-animacijske sekvence s glumom uživo da se postigne koherentna cjelina.

Autor videomaterijala, oblikovatelj projekcije i svjetla je Ivan Lušičić Liik, a Botić je i skladatelj. Scenografkinja i autorica likovnih rješenja je Lara Badurina. Na sceni glume Almira Štifanić, Damir Orlić, Andrea Špindel i Vanja Jovanović, a u snimljenim materijalima, osim njih, sudjeluju gotovo svi članovi ansambla riječkoga Gradskog kazališta lutaka.

Predstava je namijenjena djeci u dobi iznad četiri godine, a zanimljiva može biti i starijoj djeci te mladima i odraslima.