Zagrebačka filharmonija svira Ravela i Mendelssohna

Zagrebačka filharmonija u svojem će Crvenom ciklusu večeras ugostiti istaknutog austrijskog maestra Hansa Grafa, pod čijom će dirigentskom palicom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu izvesti 'Couperinov grob' Mauricea Ravela i uvertiru i scensku glazbu 'San ljetne noći' Felixa Mendelssohna-Bartholdyja.

Danas jedan od najcjenjenijih glazbenih umjetnika, Hasn Graf poznat je po širokom rasponu repertoara i kreativno sastavljenim programima. Graf redovito nastupa sa svim značajnijim orkestrima Sjeverne Amerike, kao što su Njujorška, Philadelphijska i Bostonska filharmonija. U Europi je profesionalni ugled i iskustvo stekao vodeći poznati Mozarteum orkestar iz Salzburga čak čitavo desetljeće, a zadobio je povjerenje i najvećih: dirigirao je Bečkom filharmonijom, Londonskom i Sanktpeterburgškom filharmonijom, stoji u najavi. Francuska vlada dodijelila mu je medalju Chevalier de lOrdre de la Legion dHonneur za promoviranje francuske glazbe u svijetu, a veliki orden časti u zlatu dobio je za služenje Austriji.

U prvom djelu koncerta, Filharmoničari će pod Grafovim vodstvom izvesti 'Couperinov grob' Mauricea Ravela, djelo kojim skladatelj izražava duboku bol iz vremena Prvog svjetskog rata, posvećeno poginulim prijateljima u ratu.
Glazbeno-scensku izvedbu drugog djela koje će se izvoditi, uvertiru i scensku glazbu 'San ljetne noći' skladatelja Felixa Mendelssohna-Bartholdyja, svojim će recitatorskim nastupom uveličati slavna glumica Maureen Thomas, a na sceni će joj se pridružiti mlade i perspektivne solistice sopranistica Tanja Ruždjak i mezzosopranistica Sonja Runje, uz djevojački zbor Zvjezdice.