Stvara kugle od zemlje

Leon Vidović iz Buzeta osmislio je vlastitu tehnologiju za stvaranje predmeta koji su istovremeno i suvenir, i dekoracija za moderne interijere. Stvara kugle od zemlje.

Može ih se nazivati skulpturama ili jednostavno kuglama. Njihova boja ovisi o tome od koje su vrste istarske zemlje napravljene: sive, crvene, ili bijele. Leonu Vidoviću, autoelektričaru po zvanju i pomoćniku u nastavi po zanimanju, trebalo je mnogo truda i upornosti da dobije ovakve sjajne, savršene oblike. Dosad je napravio dvjestotinjak kugli, a prvih stotinu nije uspjelo. Ali imao je potporu obitelji i prijatelja.

Koristeći se isključivo vlastitim rukama, najprije oblikuje geometrijski savršen oblik. Najlakše je raditi sa sivom, a najteže s crvenom istarskom zemljom. Predmeti se ne peku, već se suše na suncu. Zatim se dugotrajno poliraju staklom.

Želja mu je stvoriti savršenu kuglu, a to mu, kaže, još nije uspjelo. Na pitanje je li lokalpatriotizam razlog za uporabu istarske zemlje, odgovara potvrdno. Ipak, voli isprobati materijal s drugih teritorija. Nedavno je zemlju dobio čak iz Indije.