Gheorghe Zamfir u Lisinskom

Posljednjih pedesetak godina ime Gheorghea Zamfira sinonim je za jedan od najstarijih instrumenata – panovu frulu. Sinoć je Zamfir otvorio seriju koncerata u Lisinskom s glazbenim zvijezdama, kao što je i on  sam.

U mnogim je anketama proglašen najpopularnijim glazbenikom 20. stoljeća. Prodao je više od 100 milijuna ploča i nosača zvuka, ima više od 120 zlatnih i platinastih ploča. U počecima mi je bilo jako teško jer sam bio prvi i jedini koji je vodio bitku da panova frula dođe na svjetske pozornice. To je bila planetarna bitka, otkirva Gheorghe Zamfir.

Bitku je nesumnjivo davno dobio. Dobitnik je brojnih nagrada, priznanja pa i predsjedničkih i viteških odlikovanja – kralj panove frule. Nema tih zvukova koje Zamfir ne može proizvesti. Panovu frulu svirao je i u crkvama, što je prije njega bilo nezamislivo. Svirao je klasike, filmsku i etno glazbu, čak i operu. Prema njegovoj su zamisli građene frule nevjerojatnih tonaliteta i veličina. Nitko nije vjerovao da je tako nešto moguće. Bio sam prvi instrumentalist na svijetu koji je uveo panovu frulu u operu. Vrlo je teško svirati operu na panovoj fruli. Trebate nadomjestiti i glas i instrument. 1968. proširio sam njezin opseg, pretvorio sam panovu frulu koja je bila sopranski instrument u frulu alta, basa i kontrabasa. Sve do goleme panove frule veličine 130x195 cm.

U 77. godini života Gheorghe Zamfir ne posustaje, svira nesmanjenim žarom, pun je planova, ideja i nedovršenih projekata. Osim izvdebi poznatih skladbi, sam je skladao više od 260 kompozicija različitih žanrova, no ni izdaleka ne planira stati. Piše, kaže, rekvijem, simfoniju i dva oratorija, a svaki susret s publikom, poput sinoćnjeg u Zagrebu, obostrano je zadovoljstvo.