Počeo 6. JaBIH festival

Otvoren je JaBIH festival, manifestacija posvećena kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine. Na više lokacija u središtu Zagreba do 30. rujna održat će se promocije filmova, koncerti, gastro prezentacije i izložba primijenjenog dizajna u duhu prijateljstva dvaju gradova, Zagreba i Sarajeva.

Na koji način umjetnost zbližava, ne poznaje granice i govori univerzalnim jezikom dokazuje JaBIH festival. Šestu godinu zaredom ova manifestacija predstavlja razne kulturne programe, od izložbi, filmskog do modnog programa s jednom idejom – predstaviti Bosnu i Hercegovinu u Zagrebu. Mi smo i četiri filma doveli, oni su svi bili ove godine prikazani na Sarajevo film festivala, posebno bih naglasio premijeru filma 'Posljednja granica'  Jasmina Durakovića. Na kraju ćemo imati i dva koncerta, jedan je mladenački – nova grupa Sandy Story, a drugi je mostarski duo Bari Matango, naglasio je Ismet Efendić, organizator festivala.Festival je otvoren nastupom sopranistice Ane Babić koja je i poznata političarka susjedne nam države. Kada me pitate kako ja to uspijevam, ja bih ovako šarmantno rekla putem trikova, naime da bi bila dobra zastupnica odnosno predsjednica skupštine kantona Sarajevo, ja sam svoj status profesora i umjetnika zamrznula, ali kao što vidite ne mogu se odreći svoje profesije prema tome u ekspanziji sam, iskreno progovara umjetnica i političarka Ana Babić.Težnja za uspostavljanjem intenzivnog kulturnog dijaloga između Zagreba i Sarajeva i promicanje kulturne baštine bili su davni san poznatog umjetnika Ivice Propadala koji se ostvario prije šest godina. Ja se sjećam kad sam studirao u Sarajevu onda sam imamo bend kao i sad Teška industrija nama je san bio snimiti album za zagrebački Jugoton, Zagreb je bio sredina kojoj smo svi mi težili i tko se nije potvrdio u Zagrebu, nije se smatrao ozbiljnim izvođačem.

Iskusiti čari Sarajeva bez napuštanja zagrebačkih ulica možete do kraja tjedna na nekoliko lokacija u gradu.

Jutor nakon svečanog otvaranja Ana Babić uživo je zapjevala i u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Otpjevala je Romansu hrvatskgh kompozitora Milana Prebarda, rođenog Šibenčanina koji je cijelo svoj životni vijek proveo u Sarajavu u kojem je i pokopan.