Dijamant od 1109 karata prodan za 53 milijuna dolara

Britanski draguljar Laurence Graff platio je 53 milijuna dolara za drugi najveći neobrađeni dijamant na svijetu, otkupivši ga od kanadske tvrtke Lucara Diamond.

U priopćenju Graff Diamondsa stoji da su pregovori o ovoj akviziciji trajali punih godinu dana. 'Tim naših stručnjaka posvetit će se obradi ovoga iznimnog dara Majke prirode', rekao je Laurence Graff.  Tvrtka Lucara Diamond, čiji su radnici dijamant iskopali prije dvije godine u Bocvani, na Twitteru je objavila kako su njezini vlasnici sretni što mogu objaviti da je izniman dijamant od 1109 karata prodan. Nazvan je 'Lesedi La Rona', što u prijevodu s jezika tswana koji se govori u Južnoafričkoj Republici i Bocvani znači 'naše svjetlo'.

Riječ je o drugome najvećem dijamantu otkrivenom nakon više od stotinu godina i prvom ove veličine ponuđenom na jednoj aukciji. Najveći dosad otkriveni dijamant 'Cullinan' 1905. je iskopan u Južnoafričkoj Republici i imao je 3106 karata. Prerađen je u devet manjih dijamanata koji su utkani u krunu kraljice Elizabete II.